ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...ΛΙΓΟ ΑΠ'ΟΛΑ

«Μόνο στα όνειρα»

305views

Και ο Χατζηγιάννης με το «Μόνο στα όνειρα», και οι Aerosmith με το «Dream on»,και ο Παντελίδης με το «Όνειρο ζω», και ο Μαζωνάκης με το «Απόψε θα σε ονειρευτώ» και πολλοί ακόμη ερμήνευσαν τραγούδια για τα όνειρα. Όμως, δεν είμαι εδώ για να μιλήσουμε για τραγούδια, αλλά για να σου πω μερικά πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα όνειρα.

 

 

 • Τα όνειρα μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με το υποσυνείδητο μας. Έτσι, οι εικόνες, οι καταστάσεις και τα πρόσωπα που κατασκευάζει ο εγκέφαλος μας κατά τη διάρκεια ενός ονείρου, σχετίζονται κατά κύριο λόγο με πράγματα που μας απασχολούν στην καθημερινή και προσωπική μας ζωή αυτή την περίοδο. Εξεταστική; Εφιάλτης!

 

 • Δεν βλέπεις άτομα που δεν γνωρίζεις. Το μυαλό σου δεν έχει την ικανότητα να κατασκευάσει πρόσωπα από το μηδέν. Κάθε άγνωστος στο όνειρό σου είναι κάποιος που κάπου, κάποια στιγμή έχεις δει. Ακόμα και ένας τυχαίος που πέρασε από δίπλα σου στον δρόμο, ή κάποιος που είδες στο κλαμπάκι ενώ δεν ήσουν και στα καλύτερα σου aka ντίρλα, ζάντα, σκουπίδι, λιάρδα και ας μην συνεχίσω, κατάλαβες.

 

 • Βλέπουμε περισσότερους εφιάλτες. Σύμφωνα με έρευνες, πιο συχνά βλέπουμε εφιάλτες από ότι καλά όνειρα. Τα τρία συνηθέστερα συναισθήματα που νιώθουμε στους εφιάλτες είναι ο θυμός, η θλίψη και ο φόβος.

 

 • 12% των ανθρώπων βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα. Κι όμως δεν βλέπουμε όλοι όνειρα με χρώματα, υπάρχουν άνθρωποι των οποίων τα όνειρα είναι ασπρόμαυρα. Έρευνες έδειξαν ότι κατά μέσο όρο αυτό παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερες σε άτομα που έζησαν τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.
 • Τα όνειρα τα ξεχνάμε. Μόλις σε δέκα λεπτά από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις έχεις ήδη ξεχάσει το 90% του ονείρου. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που ξυπνάς απότομα, π.χ. την ώρα που πετάγεσαι από κάποιο εφιάλτη κι ο εγκέφαλος σου βρίσκεται ακόμα σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, οπότε θυμάσαι ολοκάθαρα το όνειρο.

 

 • Όλοι βλέπουμε όνειρα. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δεν ονειρεύονται καθόλου , αλλά αυτό δεν ισχύει. Όλοι βλέπουμε όνειρα, απλώς το 60% των ανθρώπων δεν τα θυμούνται.

 

 • Περίεργα όνειρα. Συνήθως τα όνειρα που βλέπεις λίγο πριν ξυπνήσεις, είναι πιο αλλόκοτα από αυτά που έχεις δει νωρίτερα το ίδιο βράδυ. Αυτό συμβαίνει καθώς πέφτεις σε βαθύτερα στάδια ύπνου, το μυαλό σου χαλαρώνει με αποτέλεσμα να βλέπεις όνειρα που δεν βγάζουν κανένα νόημα.

 

 • Μπορείς να δεις όνειρο μέσα στο όνειρο. Πόσες φορές σου έχει τύχει μέσα στο όνειρο σου να δεις ότι κοιμάσαι και ότι ονειρεύεσαι; Ακούγεται κουλό, αλλά συμβαίνει. Inception φίλε μου.

 

 • Όνειρα βλέπουμε σε όλη τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με τον Νάιμαν, ονειρευόμαστε όση ώρα κοιμόμαστε, αλλά η πλειοψηφία των ονείρων βρίσκεται στα στάδια του ύπνου REM, δηλαδή την ώρα του πιο βαθύ ύπνου.

 

 • Η διάρκεια των ονείρων εξαρτάται από τα στάδια ύπνου. Το πρώτο όνειρο της νύχτας διαρκεί περίπου 5 λεπτά και το τελευταίο όνειρο, πριν ξυπνήσουμε μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά έως και μία ώρα.

 

 • Νιώθω ότι πέφτω. Είμαι σίγουρη πως άπειρες φορές ονειρεύεσαι ότι πέφτεις από το κρεβάτι ή από κάποιο ύψος και ξυπνάς απότομα. Συμβαίνει συνήθως όταν πέφτουμε για ύπνο κουρασμένοι. Ο εγκέφαλος εισέρχεται στις φάσεις ύπνου πιο επιθετικά, όμως το σώμα μας δεν έχει προλάβει να εγκλιματιστεί.

 

Αυτά είχα να σου πω λοιπόν για τα όνειρα. Κάποια ίσως να τα ήξερες ήδη, κάποια ίσως να σε ξάφνιασαν, κάποια ίσως να τα σκέφτεσαι τώρα και να μην μπορείς να κοιμηθείς [ουψ!]. Όπως και να έχει..όνειρα γλυκά!

Leave a Response