ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...ΛΙΓΟ ΑΠ'ΟΛΑ

10 interesting facts για την φιλία

205views

Όλοι μας κάποια στιγμή στην ζωή μας αναπτύξαμε μια φιλική σχέση με άτομα του ίδιου ή του αντίθετου φύλου. Ωστόσο, οι περισσότερες φιλικές σχέσεις αλλοιώνονται κατά των πέρασμα των χρόνων και λίγες είναι αυτές που καταφέρνουν να επιβιώσουν και να αποδείξουν την σταθερότητα των βάσεών τους. Παρακάτω παρατίθενται 10 επιστημονικά αποδεδειγμένα facts που αφορούν τις φιλικές σχέσεις στην ζωή μας:

1.Στην περίπτωση της αντιμετώπισης μιας σοβαρής ασθένειας, τα άτομα με μεγάλο φιλικό κύκλο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Η υποστήριξη των φίλων βοηθάει στην διαδικασία της ανάρρωσης.

2.Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι, τουλάχιστον μεταξύ των χιμπατζήδων, των αλόγων, των ελεφάντων, των νυχτερίδων και των δελφινιών, τα ζώα μπορούν να αναπτύξουν φιλίες ζωής με άτομα που δεν ανήκουν στο είδος τους.

3.Το 2004, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από το American Sociological Review αποκάλυψε πως ο μέσος όρος των φίλων που εμπιστευόμαστε μειώθηκε κατά το 1/3 τα τελευταία 20 χρόνια.

4.Η ικανότητα να βάζεις τον εαυτό σου στην θέση του άλλου αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς και όσον αφορά τους φίλους γίνεται ακόμα πιο έντονο. Μία ομάδα ατόμων στο Πανεπιστήμιο της Virginia μελέτησε τις εγκεφαλικές λειτουργίες 22 διαφορετικών ανθρώπων που βρίσκονταν υπό συνθήκες κινδύνου (ηλεκτρικό σοκ). Οι επιστήμονες ανακάλυψαν  πως οι συμμετέχοντες ένιωθαν το ίδιο όταν στην θέση τους βρισκόταν κάποιος φίλος αντί για αυτούς.

5.Κατά την διάρκεια της ζωής σου αποκτάς περίπου 396 φίλους, ωστόσο οι φιλίες που κρατάνε είναι περίπου 1 στις 12.

6.Ο ανθρωπολόγος Robin Dunbar μελέτησε τις επιδράσεις της αγάπης πάνω στην φιλία και τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: όταν ένα νέο άτομο εισέρχεται στην ζωή σου παίρνει την θέση δύο άλλων ατόμων στον κοντινό σου κύκλο, συνήθως ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου.

7.Το να μην έχεις στενούς φίλους στο περιβάλλον σου μπορεί να  είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία όσο το να είσαι υπέρβαρος ή το να καπνίζεις.

8.Το να γνωρίζεις τι ενοχλεί τον φίλο σου κάνει τη φιλία πιο σταθερή και λιγότερο προβληματική. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το fact “the if-then profile”. Θεωρούν πως το να γνωρίζεις την αντίδραση του φίλου σου όταν αντιμετωπίζει διάφορες πιθανές καταστάσεις είναι το ίδιο σημαντικό με το να γνωρίζεις τα γούστα του.

9.Αν θες να ζήσεις περισσότερο, είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικοί από τα μέλη της οικογένειας. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ζούνε 22% περισσότερο όταν έχουν μεγάλο κύκλο φίλων.

10.Το “cheerleader effect” ισχύει στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί σε ένα γκρουπ από ότι μόνοι τους. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει διότι τα πιο ελκυστικά μέλη του γκρουπ ανυψώνουν την γενικότερη αντίληψη για την ελκυστικότητά του.

 

Γι’αυτό, επένδυσε στις φιλίες σου και μην επαναπαύεσαι… Οι φίλοι μπορούν να σου κάνουν πολύ περισσότερο καλό από όσο νομίζεις. Φρόντισε να τους το ανταποδίδεις!

Leave a Response