ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕΤΣΙΛ

5 χώροι ιδανικοί για διάβασμα στη Θεσσαλονίκη!

945views

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στους πάσης φύσεως αναγνώστες. Είτε αγαπάς να διαβάζεις στον ελεύθερο χρόνο σου είτε βασανίζεσαι κατά την περίοδο της εξεταστικής είτε πασχίζεις να ολοκληρώσεις μια εργασία (ή και τα τρία) κάποια στιγμή θα έχεις νιώσει ότι «μπούχτισες» στο σπίτι σου και στη βιβλιοθήκη. Γι’ αυτό, η πόλη έχει να σου προσφέρει κάποιες λύσεις που συνδυάζουν καφέ, τσάι, σνακς και διάβασμα μέσα σε εμπνευσμένους χώρους. 

  1. Μικρό Λονδίνο 

Είναι αφιερωμένο στην πόλη του Λονδίνου και την Αγγλία εν γένει. Φρουροί του Buckingham, κόκκινα διώροφα λεωφορεία, τηλεφωνικοί θάλαμοι, Big Ben και αγγλικές σημαίες είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που κοσμούν το χώρο του Μικρού Λονδίνου. Κυρίως, όμως, διαθέτει “quiet zone”, δηλαδή έναν χώρο ξεχωριστό από το κύριο μέρος του μαγαζιού που προσφέρεται αποκλειστικά για διάβασμα. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους φοιτητές, καθώς βρίσκεται δίπλα στην Κάμαρα. 

(Εγνατίας 123) 

  1. Μικρή Φρίντα Κοιν. Σ. Επ.

Η Μικρή Φρίντα είναι ένα γουστόζικο μαγαζάκι δίπλα στο ναό της Αχειροποιήτου, λίγο πιο πάνω από την οδό της Εγνατίας. Στο βλέμμα του θαμώνα συναντιόνται από τη μια τα έντονα χρώματα και η exotic διάθεση της διακόσμησης και από την άλλη η μυστηριακή αύρα της διπλανής παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Τα δύο στοιχεία δένουν αρμονικά κι έτσι το μέρος αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για τους αναγνώστες που θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις. 

(Αχειροποιήτου 4) 

  1. Ακυβέρνητες Πολιτείες 

Πρόκειται για ένα συνεργατικό καφέ-βιβλιοπωλείο,  που είναι ίσως το μοναδικό στο είδος του στη Θεσσαλονίκη. Εάν οι γεμάτες βιβλιοθήκες που καλύπτουν ολόκληρους τοίχους είναι το «φετίχ» σου,  τότε οπωσδήποτε πρέπει να το επισκεφτείς. Εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεις που πραγματοποιούνται αρκετά συχνά, να αγοράσεις βιβλία και φυσικά να «χωθείς» σε μια γωνίτσα του μαγαζιού και να «χαθείς» μέσα σε ένα βιβλίο απολαμβάνοντας το τσάι σου. 

(Αλ. Σβώλου 28) 

  1. Mob

Καθώς περιπλανιέσαι στις παλιές, κάπως σκονισμένες αλλά ολοζώντανες γειτονιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης πέρνα μια βόλτα και από το Mob. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός διατηρητέου νεοκλασικού στην οδό Ίωνος Δραγούμη. Κάποιοι χώροι του έχουν μια μίνιμαλ διάθεση ενώ άλλοι συνδυάζουν το βιομηχανικό στυλ με ρετρό πινελιές. Προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον για διάβασμα από τις πρωινές ώρες, και το βράδυ μετατρέπεται σε wine & cocktail bar. Παράλληλα, διοργανώνονται εκθέσεις καλλιτεχνών.  

(Ίωνος Δραγούμη & Παπαδοπούλου 2)

  1. Coffice 

Η επιλογή για όσους κινούνται προς τα ανατολικά -και όχι μόνο φυσικά- είναι αυτό το «βιβλιοκαφέ» στην περιοχή της Καλαμαριάς. Θυμίζει τόσο καφέ όσο και χώρο εργασίας και μελέτης, όπως προδίδει και το όνομα του (coffee + office). Μπορείς να διαβάσεις αλλά και να δανειστείς βιβλία και περιοδικά από τη δανειστική βιβλιοθήκη του, κάποια από τα οποία μάλιστα αποτελούν δωρεές πολιτών και φίλων του μαγαζιού. Επιπλέον, διαθέτει εκθεσιακό χώρο και ένα πιάνο! 

(Αιγαίου 62) 

ΥΓ. Οι φωτογραφίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές των χώρων αυτών…επίτηδες…για να τους εξερευνήσετε εσείς οι ίδιοι! 

Τα λέμε σύντομα 

Έλλη 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Response