Η ΕΞΟΔΟΣΤΣΙΛ

5+1 μέρη για άραγμα στην Θεσσαλονίκη

2.24Kviews

Ψάχνεις απεγνωσμένα μέρη στην Θεσσαλονίκη για άραγμα με το παρεόνι, με σκοπό να αδειάσει το μυαλό;

Άσε, σ’έχω!

Προφήτης Ηλίας – Δάσος Κουρί

Το δάσος Κουρί βρίσκεται βορειοανατολικά του Ασβεστοχωρίου και απέχει 1,5 χιλιόμετρο από την πλατεία του χωριού. «Κουρί» στα τούρκικα σημαίνει το μέρος με τα πολλά δέντρα. Στην ψηλότερη κορυφή του βουνού δεσπόζει το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, ιδανικό μέρος για να αράξεις με την παρέα σου ή… το αίσθημα με συνοδεία κάποια κουτάκια μπύρες και καλή μουσική. Δυστυχώς η πρόσβαση στο σημείο απαιτεί αμαξάκι, ωστόσο η θέα του ηλιοβασιλέματος θα σας επιβραβεύσει και με το παραπάνω!

 

Κάστρα

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω πολλά… Αν σπουδάζεις στην Θεσσαλονίκη και δεν έχεις επισκεφτεί τα κάστρα, απορώ τι περιμένεις! Η βραδινή θέα αποστομωτική, οι παρέες πολλές εκεί που το «παλιό» συναντά το «καινούριο», χρωματίζοντας ένα ιστορικό μνημείο με μια διαφορετική όψη.

 

Κήποι του πασά

Πρόκειται για ένα καταπράσινο πάρκο που το συναντάς ανεβαίνοντας ευθεία πάνω από την πλατεία Συντριβανίου, στην Άνω Πόλη, δίπλα από τα κάστρα. Είναι μια περιφραγμένη έκταση που βρίσκεται έξω από τα ανατολικά τείχη της πόλης ακριβώς πίσω από το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος». Οι αστικοί μύθοι που περιβάλλουν το συγκεκριμένο πάρκο είναι πολυάριθμοι και περιλαμβάνουν Οθωμανούς τέκτονες, κατακόμβες, κεραυνοβολημένες πέτρες, ενεργειακούς τόπους, ανθρωποθυσίες και στοές που δεν οδηγούν «πουθενά». Σκιάχτηκες; Εγώ θα σου πω απλά πως σήμερα το μέρος αποτελεί ιδανικό σημείο για πικ νικ, παιχνίδια και άραγμα με την παρέα ή βόλτες με σκύλους. Μια πράσινη ανάσα, δίπλα στο κέντρο της τσιμεντούπολης, που αξίζει να επισκεφτείς!

 

Λιμάνι Καλαμαριάς

Μια απογευματινή βόλτα στο λιμανάκι της Καλαμαριάς θα σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο νησί και όχι δίπλα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι βαρκούλες με τα ταξιδιάρικα ονόματά τους και τα διακριτικά πέρα-δώθε τους θα σε κάνουν κι εσένα να ταξιδέψεις, έστω και νοητικά.

 

Πεδίο του Άρεως

Απέναντι από το κτήριο της τηλεόρασης της ΕΡΤ 3, επί της Λεωφόρου Στρατού, μόλις λίγα λεπτά έξω από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Πεδίο του Άρεως υπάρχει εκεί για να θυμίζει πως λίγο πράσινο μέσα στο απόλυτο γκρι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χρησίμευε ως πεδίο ασκήσεων του διπλανού στρατώνα, από όπου και πήρε την ονομασία “Πεδίο Άρεως”. Σήμερα, φιλοξενεί ένα όμορφο πάρκο με παγκάκια, λιμνούλες, χελώνες, γεφυράκια και άπλετο χώρο για άραγμα, ιδιαίτερα χρήσιμο για τα διαλείμματα από την κουραστική καθημερινή ρουτίνα.

 

Παραλία

Last but not least… η γνωστή σε όλους παραλία(-κή) της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει άραγε ομορφότερο μέρος για άραγμα σε αυτή την πόλη;

«Αυτά τα αράγματα στην παραλιακή.. Ναι, αυτά με τις μεγάλες παρέες που αποτελούνται από άτομα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Που μοιράζονται όμως τόσα πολλά. Και αυτές οι συζητήσεις που προκύπτουν από το πουθενά. Στο χέρι μια μπύρα και κουβέντες για τον κόσμο, την πίστη, τη μουσική, τα αστέρια, τον έρωτα, την φιλία, τα άγχη και τις ανησυχίες. Συζητήσεις που δένουν, που δημιουργούν ενώσεις και δεσμούς μοναδικούς. Ανακαλύπτεις, αμφισβητείς, διαφωνείς, αμφιβάλλεις, σκέφτεσαι, αναλύεις, νιώθεις, μοιράζεσαι. Νομίζω πως σε ξέρω στο φως του ήλιου. Όμως οι πραγματικές γνωριμίες γίνονται κάτω από αυτά τα βραδινά φώτα. Ή κάποια παρόμοια. Δεν έχει σημασία. Είσαι εσύ, πιο ανοιχτός από ποτέ και απέναντι σου άλλοι κόσμοι, διαφορετικοί, έτοιμοι να σου ανοιχτούν κι εκείνοι. Και μετά από κάτι τέτοιες συζητήσεις, ξέρεις ότι κέρδισες.. ότι έφυγες λίγο καλύτερος, λίγο πιο γεμάτος ρε παιδί μου!»

Leave a Response