ΤΑΙΝΙΕΣΤΣΙΛ

Animation ταινίες με δυνατά μηνύματα

379views

Κάθε γενιά μεγαλώνει με τις παιδικές ταινίες κινουμένων σχεδίων της εποχής της. Οι κλασικές ταινίες όμως, εκείνες που είδες μικρός αλλά και εκείνες που είδες σε μεγαλύτερη ηλικία είναι λίγες και θα τις θυμάσαι για πάντα. Με κάποιες έκλαψες, με κάποιες γέλασες και κάποιες σου άφησαν έντονο στίγμα στο μυαλό αλλά ίσως να καθόρισαν τον τρόπο που σκέφτεσαι και πράττεις στη μετέπειτα ζωή σου.
Ορίστε λοιπόν μια λίστα από ταινίες που έχω αγαπήσει σαν παιδί αλλά και μεγαλύτερη.

  1. Ο βασιλιάς των λιονταριών (The Lion King)

Αν με ρωτάς, η καλύτερη ταινία που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η Disney και το καλύτερο animation όλων των εποχών. Για όσους έχουμε γεννηθεί από στα 80’s και μετά, ο βασιλιάς των λιονταριών πιστεύω κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μας. Ο θάνατος του Μουφάσα μπροστά στα μάτια του μικρού Σίμπα, έχει στιγματίσει τη παιδική μας ηλικία. Το οικογενειακό δράμα που κατέληξε στην παρακμή του βασιλείου και έπειτα η επιστροφή του Σίμπα και η διεκδίκηση του, μας δίνει το παράδειγμα πως μετά από κάθε πτώση μπορούμε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί. Η προσπάθεια του Σίμπα να βοηθήσει τα υπόλοιπα ζώα και η τελική του νίκη, αποδεικνύει πως στο τέλος ακόμα και αν όλα φαίνονται αδύνατα, το καλό θα κερδίσει. Ο Τιμόν και ο Πούμπα είναι ένα plus.

  1. Λίλο και Στίτς (Lilo and Stitch)

Η ιστορία της δυνατής φιλίας μεταξύ του μικρού κοριτσιού και του γλυκούλη εξωγήινου ξεκίνησε από μια παιδική σειρά και συνέχισε με ταινίες. Η ανιδιοτελής αγάπη που είχαν μεταξύ τους και οι θυσίες που έκαναν ο ένας για τον άλλο αποτελούν ένα δυνατό παράδειγμα για τον καθένα μας ώστε να γίνουμε όσο δυνατόν καλύτεροι για τους οι ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Ακόμα, η νεαρή κοπέλα που δουλεύει σκληρά για να συντηρήσει τον εαυτό της και τη μικρή της αδελφή αντικατοπτρίζει τον ορισμό της αυτοδύναμης γυναίκας. Εκείνης που βασίζεται στον εαυτό της και μόνο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις δυσκολίες που βρίσκει στο δρόμο της.

  1. Ποκαχόντας (Pocahontas)

Η ρομαντικοποίηση της ιστορίας της Ποκαχόντας, της κατά κάποιο τρόπο ινδιάνας πριγκίπισσας είναι μια από τις πιο όμορφες αντίστοιχες ιστορίες που μας έχει παρουσιάσει η Disney. Μία ταινία μέσα από την οποία βλέπουμε την ομορφιά και την αξία της διαφορετικότητας, την οποία μπορεί να μην καταλαβαίνουμε και να δεχόμαστε πάντα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι αξιοθαύμαστη. Η πανέμορφη Ποκαχόντας μας μαθαίνει πως η ομορφιά των ανθρώπων βρίσκεται στη ψυχή και όχι στην εξωτερική εμφάνιση. Πως όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε όλοι μεταξύ μας, αυτό που εν τέλει μας διαχωρίζει είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

  1. Σπίριτ: το άγριο άλογο ( Spirit: Stallion of the Cimarron)

Ο εντυπωσιακός Σπίριτ με την χρυσή χαίτη και το μεγάλο πείσμα μας παρουσιάζει μια ιστορία τόσο έντονη και περιπετειώδη όσο και η προσωπικότητα του. Το άγριο άλογο που λάτρεψα σαν παιδί και τα τραγούδια -που έχω μάθει απ’ έξω- με ταξίδευαν κάθε φορά που έβλεπα την ταινία. Ο γενναίος και επιπόλαιος Σπίριτ μού έμαθε πως ακόμα και αν νιώθεις δεμένος και αδύναμος, ακόμα και αν βλέπεις όλη τη ζωή σου να καταστρέφεται, μπορείς να τα καταφέρεις και να νικήσεις τον εχθρό. Πως με επιμονή και θέληση έχεις την ικανότητα να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να μην σταματήσεις ποτέ να παλεύεις για να ξεφύγεις από ότι σε περιορίζει και σου στερεί την ελευθερία σου.

  1. Τα στρουμφάκια (The Smurfs)

Πες την αλήθεια, όταν ήσουν μικρός και εσύ πίστευες πως κάθε μανιτάρι που έβλεπες ήταν το σπίτι από κάποιο στρουμφάκι. Η σειρά κινουμένων σχεδίων που πριν από λίγα χρόνια έγινε όχι μια, αλλά δύο ταινίες είναι μια από τις πιο γνωστές που έχουν υπάρξει ποτέ. Τα μικρά μπλε πλασματάκια με τα άσπρα παντελονάκια και καπελάκια μας κρατούσαν συντροφιά τα πρωινά του σαββατοκύριακου που αράζαμε στο καναπέ. Ο μπαμπαστρούμφ, η στρουμφίτα, ο σπιρτούλης και τα άλλα μέλη του στρουμφοχωριού, μας έμαθαν πως η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη και πολύ σημαντική για την επιβίωσή μας. Αν καταφέρουμε να λειτουργούμε ως ομάδα σε κάθε περίσταση, ακόμα και ο μεγαλύτερος εχθρός (Δρακουμέλ) δεν έχει καμία ελπίδα απέναντι στα μέλη που αγαπούν και σέβονται ο ένας τον άλλο.

  1. Ψάχνοντας τον Νέμο (Finding Nemo)

Το μικρό πορτοκαλί ψαράκι του οποίου το είδος δεν μάθαμε ποτέ πως λέγεται και απλά αποκαλούμε νέμο αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές ιστορίες που έχουμε δει. Ο ατελείωτος αγώνας του Μάρλιν να βρει το μικρό του γιο Νέμο έχει συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Η ανιδιοτελής αγάπη ενός γονέα είναι το μήνυμα αυτής της ταινίας που είναι ντυμένη με πανέμορφα χρώματα και μέσα από την οποία γνωρίζουμε όλη την ομορφιά του θαλάσσιου κόσμου και των πλασμάτων του. Μας μαθαίνει επίσης πώς να εκτιμάμε αυτή την ομορφιά, να την προστατεύουμε και να μην την μολύνουμε. Η ιδιόρρυθμη Ντόρυ (που αργότερα απέκτησε δική της ταινία) μας δείχνει πως αυτοί που φαίνονται αρχικά αφελείς και αναξιόπιστοι ενδέχεται να είναι οι φίλοι που αξίζει να κρατήσουμε στη ζωή μας.

  1. Brave

Η φλογερή και γενναία Μερίντα μας διδάσκει μέσα από την ιστορία της πως δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να αντιστεκόμαστε και να κάνουμε αυτό που μας λέει η καρδιά μας. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι πάντα αυτά που περιμένουμε αλλά στο τέλος η τόλμη μας θα μας δικαιώσει. Αν είμαστε αρκετά γενναίοι ώστε να κυνηγήσουμε το όνειρο και να αποδείξουμε πως αξίζουμε μια θέση σε αυτό, εκείνοι που αρχικά νομίζαμε ως εχθρούς, θα είναι αυτοί που στο τέλος θα γίνουν οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μας. Η οικογένεια και οι δικοί μας άνθρωποι είναι αυτοί που θα στηρίξουν κάθε μας απόφαση, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πιστέψουμε και να είμαστε αρκετά γενναίοι.

 

Leave a Response