ΛΙΓΟ ΑΠ'ΟΛΑ

Έλα να κάνουμε θέατρο

788views

Έλα να κάνουμε θέατρο

Η ζωή σε μια θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Όλοι μας έχουμε από ένα φίλο καλλιτέχνη που συμμετέχει σε θεατρική ομάδα και προσπαθεί να μας ψήσει για το πόσο ωραία είναι η φάση. Οι φοιτητικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη είναι πολλές και κάνουν όλες τους αξιοθαύμαστη δουλειά. Επισκέφτηκα λοιπόν μια από αυτές τις ομάδες, τους Theaterdals και είδα πως η θεατρική ομάδα είναι καλή φάση και αξίζει την προσπάθεια. Οι ώρες των προβών μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ατελείωτες αλλά το ομαδικό κλίμα, η παρέα και το αποτέλεσμα εν τέλει θα δικαιώσουν την απόφασή σου.

Αρχικά, στην ερώτηση “γιατί να μπω στη θεατρική;” την απάντηση τη βρίσκει ο καθένας μόνος του. Κανείς στην αρχή δεν ξέρει πως πραγματικά θα τον βοηθήσει η όλη προσπάθεια. Δεν έχει σημασία το ποιος είσαι, ποιο είναι το background σου και τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου.

Η θεατρική είναι μια καλή ευκαιρία να αναζητήσεις τον εαυτό σου σε μια τελείως άλλη διάσταση και να εξασκήσεις ικανότητες που μπορεί να μην περίμενες πως διαθέτεις. Οι ανοιχτές πρόβες στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δεις πως λειτουργεί η κάθε ομάδα. Οι πρόβες γίνονται στα μέσα Οκτωβρίου και η ομάδα δέχεται άτομα κατά τη διάρκεια των δύο ή τριών πρώτων προβών.

Επίσης, η θεατρική αποτελεί μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση. Μέσω της όλης διαδικασίας μαθαίνει ο καθένας να ανοίγεται και να εκφράζεται για κάτι που πραγματικά τον ενδιαφέρει. Η εμπιστοσύνη και οι σχέσεις ανάμεσα στα άτομα χρειάζονται, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση της ζωής μας, χρόνο. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος των συχνών προβών, να γνωριστούν όσο καλύτερα γίνεται τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους ώστε να βγει η καλύτερη δυνατή δουλειά ως αποτέλεσμα της καλύτερης δυνατής συνεργασίας.

Μία θεατρική ομάδα μπορεί να αποτελείται από πολλά μέλη, κάποιοι από αυτούς είναι οι εμψυχωτές και οι συντονιστές. Στη πραγματικότητα, δεν ξεχωρίζουν και πολύ από τα νέα μέλη. Απλά είναι άτομα που υπάρχουν στην ομάδα από πιο παλιά και ξέρουν τον τρόπο λειτουργίας της και τους κατευθυντήριους άξονές της. Αυτό που χρειάζεται να έχει ένας εμψυχωτής πέρα από εμπειρία, είναι χρόνος να ασχοληθεί. Χρειάζεται να κάνουν κάποιες συναντήσεις μεταξύ τους ώστε να αποφασίζουν τον τρόπο που θα κινηθεί η ομάδα σε κάθε πρόβα και τις ασκήσεις που θα γίνουν. Σκοπός τους είναι να οργανώνουν το συντονισμό και όχι να επιβάλλονται με τον οποιοδήποτε τρόπο. Οι συντονιστές ασχολούνται με πιο πρακτικά θέματα όπως οι απουσίες των μελών στη κάθε πρόβα.

Υπάρχει μεγάλη ανοιχτότητα και δεκτικότητα στις απόψεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Γι’ αυτό και όταν φτάσει η ώρα επιλογής του έργου δεν είναι μόνο οι εμψυχωτές αυτοί που προτείνουν θεατρικά κείμενα. Όλα τα μέλη της ομάδας είναι ελεύθερα να καταθέσουν ιδέες ώστε να οδηγηθούν όλοι μαζί στη καλύτερη δυνατή επιλογή.

Τα έργα που προτείνονται θα πρέπει απλά να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων –πάντα στις ομάδες υπάρχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή- ώστε όλη η ομάδα να ψηφίσει το έργο. Δεν είναι στόχος να περάσουν στον κόσμο απαραίτητα κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα μέσα από το έργο. Αρκεί στην όλη πλοκή να υπάρχει κάποιο νόημα. Βρίσκουν και πατάνε στα κομμάτια του έργου που εκφράζουν τους ίδιους περισσότερο. Το θέμα είναι ο κάθε θεατής να λάβει το νόημα που τον εκφράζει. Η επιλογή των ρόλων γίνεται ύστερα από οντισιόν που πραγματοποιείται από τους υποψήφιους για κάθε ρόλο μπροστά σε όλη την ομάδα, ώστε να ψηφίσουν όλοι μαζί ποιος είναι ο καταλληλότερος σε κάθε περίπτωση.

Στις πρόβες των Theaterdals, γίνεται στην αρχή και στο τέλος της πρόβας ένα κύκλος που συζητούνται όλα τα ζητήματα που αφορούν την ομάδα. Ακόμα πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός πως κάνουν κανονικό ζέσταμα –περίπου όπως κάναμε στο σχολείο- αλλά λίγο πιο καλλιτεχνικά. Αυτή η ομάδα έχει και κάτι άλλο ξεχωριστό, τη λεγόμενη “συσκηνοθεσία”. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας σκηνοθέτης. Όλη η ομάδα αποφασίζει μετά από πολλά περάσματα των σκηνών ποια επιλογή είναι η καλύτερη. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πει την ιδέα του, η οποία θα δοκιμαστεί από τους ηθοποιούς της σκηνής και τελικά όλοι μαζί ψηφίζοντας διαλέγουν αυτή που θεωρούν ότι είναι καλύτερη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι στην ομάδα αποτελούν τα μανιτού ή αλλιώς οι προστατευόμενοι. Η διαδικασία είναι η εξής: το κάθε μέλος επιλέγεται με κλήρο, μόλις δημιουργηθεί η ομάδα, να προστατεύει κάποιο. Αυτός ο κάποιος είναι το μανιτού του. Ο ρόλος του προστάτη είναι να κάνει διάφορα δωράκια στο προστατευόμενο του ή να κάνει (πάντα κρυφά) οποιαδήποτε κίνηση θα βοηθήσει τον άλλο να νιώσει καλύτερα. Σκοπός της όλης διαδικασίας είναι να νιώσουν όλα τα μέλη καλοδεχούμενα στην ομάδα ώστε να μπορούν να λειτουργούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις θεατρικές ομάδες είναι άψογη. Όλοι οι φοιτητές, ανεξάρτητα από την ομάδα που συμμετέχουν είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ώστε να φέρουν όλοι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από τα ζητήματα των κουστουμιών, τη στέγαση για τις πρόβες ως και τα πάρτι που διοργανώνουν. Ανάμεσα στις ομάδες δεν υπάρχει ανταγωνισμός αλλά αλληλοβοήθεια σε κάθε βήμα και κάθε προσπάθεια που κάνουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια θεατρική φοιτητική ομάδα μέσα στους χώρους του Α.Π.Θ. είναι πολλά και αφορούν κυρίως τη στήριξη από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Οι ομάδες δεν έχουν τους κατάλληλους χώρους για πρόβες ενώ αναγκάζονται να συστεγάζονται και να κάνουν συγχρόνως πρόβες σε ίδιους χώρους, πράγμα που δυσκολεύει αρκετά την όλη κατάσταση. Έχει αποφασιστεί πως διάφοροι χώροι, στους οποίους οι ομάδες συνήθιζαν να κάνουν πρόβες, θα κλειδώνουν τα βράδια. Η δικαιολογία είναι πως η κίνηση αυτή συμπεριλαμβάνεται στη προσπάθεια των αρχών να διώξουν τα ναρκωτικά από το campus. Σύμφωνα με τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των προβών, δεν έχει γίνει κανείς ποτέ μάρτυρας αντίστοιχου περιστατικού. Αντίθετα, ο κόσμος που υπάρχει στα κτήρια κατά τη διάρκεια των προβών, κάνει πολύ δύσκολο το να πλησιάσει  ο κάθε ναρκομανής. Συγχρόνως, τους παραχωρεί χώρους για τις παραστάσεις και παίρνει τα εύσημα και τις επιχορηγήσεις από διάφορους φορείς.

Ευχαριστώ πολύ τους Theaterdals που με φιλοξένησαν σε μια από τα πρόβες τους και μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω από πρώτο χέρι τον κόσμο των θεατρικών.

Οι παραστάσεις τους για το έργο του Αουγκούστο Μποάλ «Ο Θείος Πάπαρος» θα γίνουν από τις 28- 31 Μαΐου στο Β’ αμφιθέατρο της Νομικής. Στην είσοδο θα υπάρχει κουτί ελεύθερης προσφοράς.

Τρίτη 28 Μαΐου, 22:15

Τετάρτη 29 Μαΐου, 21:30

Πέμπτη 30 Μαΐου, 21:30

Παρασκευή 31 Μαΐου, 21:30

Be there!

Leave a Response