ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...ΛΙΓΟ ΑΠ'ΟΛΑ

Ευγνωμοσύνη

221views

Ευγνωμοσύνη.

Τι σου λέω τώρα ε; Εντάξει, σου υπόσχομαι πως δεν θα ανακυκλώσω τα γνωστά κλισέ που ανεβάζει η θεία σου στο τοίχο της στο φβ και μας καλημερίζει καθημερινά (βλ. «Η ευγνωμοσύνη είναι σημάδι των ευγενών ψυχών –Αίσωπος»). Εγώ θα σου τα πω τα πράγματα όπως τα έχω σκεφτεί και βιώσει από τότε που άρχισε να ζουζουνίζει σαν ενοχλητική μύγα (στην αρχή) το θέμα της ευγνωμοσύνης στο μυαλό μου.

Τα ακούμε παντού.

«Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις, γιατί τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε…»

«Αφού έχεις μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου, δεν πρέπει να παραπονιέσαι για τίποτα»

«Είσαι αχάριστος γιατί δεν εκτιμάς όσα σου δίνει η ζωή»

Κλπ. Κλπ. Κλπ…

Είμαι σίγουρη πως και για σένα όλες αυτές οι εκφράσεις από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν…

Ωστόσο, είμαι εδώ ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου (που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η έννοια της ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά μας) και θα επιχειρήσω να σε πείσω πως οι κλισέ αυτές εκφράσεις (ίσως κάπως τροποποιημένες) έχουν πραγματικό νόημα και πρακτική εφαρμογή στην ζωή μας.

Θα σου πω ένα μυστικό.

(Σου υπόσχομαι πως) αν με το που ξυπνήσεις το πρωί το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να πεις (ή απλώς να σκεφτείς) «Τι ωραία μέρα η σημερινή!», ΘΑ ΕΙΝΑΙ.

ΠΕΡΙΜΕΝΕ. Πριν με απορρίψεις και σταματήσεις να διαβάζεις το άρθρο…

Σου έχω επιστημονική εξήγηση. Αν προγραμματίσεις τον εγκέφαλό σου από την αρχή της ημέρας με αυτόν τον τρόπο, τότε στο τέλος της ημέρας θα έχει κρατήσει τα θετικά στοιχεία, θα έχει διαγράψει τα αρνητικά ως ήσσονος σημασίας ή θα τα έχει μετατρέψει σε θετικά! Το αποτέλεσμα; Μια όντως ΚΑΛΗ μέρα.

Αν εφαρμόσεις αυτήν την πρακτική στην ζωή σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα καταφέρεις να αλλάξεις πλήρως τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι και αντιλαμβάνεσαι την καθημερινότητα και τα όσα σου συμβαίνουν. Θα μπορείς να δεις το θετικό μέσα σε κάθε αρνητική κατάσταση και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, αφού θα είναι αυτόματα το πρώτο πράγμα που θα σου έρχεται στο μυαλό.

Κάντο και θα με θυμηθείς! (Δεν σου κοστίζει κάτι άλλωστε…) Δεν είναι υπερβολή. Θα αλλάξει η ζωή σου. (ΟΚ, τώρα νιώθω σαν παρουσιάστρια στο telemarketing, αλλά παθιάστηκα ρε αδερφέ!)

Και τώρα ας περάσουμε στο επίμαχο ζήτημα. Υπάρχουν ΑΠΕΙΡΑ πράγματα στην ζωή σου για τα οποία ΟΦΕΙΛΕΙΣ να είσαι ευγνώμων. Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείς, κάτσε και σκέψου 3. Ας είναι απλά, ας είναι βασικά, ας είναι «δεδομένα» (πχ. Έχω την οικογένειά μου, τους φίλους μου και το σκυλί μου»).

Με τον καιρό θα αρχίσουν να γίνονται πιο συγκεκριμένα και θα καταλήξουν να είναι τόσα πολλά που ούτε καν το φανταζόσουν! (Από τις ωραίες βλεφαρίδες σου, τον ήλιο που έλαμπε εκείνη την ημέρα, μέχρι και την τύχη που έχεις να σπουδάζεις εκεί που πάντα ονειρευόσουν!)

Επεξεργάζομαι το θέμα της ευγνωμοσύνης τον τελευταίο χρόνο και βλέπω θεαματικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά μου και στον τρόπο που σκέφτομαι. Σε άκυρες στιγμές, ενώ κάθομαι πχ με τους φίλους μου και γελάμε για ένα αστείο περιστατικό, κάνω ένα pause και σκέφτομαι πόσο ευγνώμων είμαι που έχω την δυνατότητα να ζω τέτοιες στιγμές και εν τέλει…

ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ μέσα στην μεγαλοσύνη των μικρών στιγμών της.

 

*Επεξεργάσου αυτές τις σκέψεις και εφάρμοσε αυτά τα μικρά tips ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ. Σου υπόσχομαι πως θα δεις διαφορά. Όλα είναι θέμα προοπτικής. Αποφάσισε ΕΣΥ πώς θέλεις να βλέπεις την καθημερινότητά σου.

Κι αν δεις αποτελέσματα, έλα πίσω και πες μου τι κατάφερες… Θα χαρώ πολύ για την «χρυσόσκονη» που μοιραστήκαμε ;)*

Leave a Response