ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...ΛΙΓΟ ΑΠ'ΟΛΑ

Έχεις γράψει ποτέ γράμμα;

370views

Στις μέρες μας στέλνονται καθημερινά εκατομμύρια e-mail και ανταλλάσσονται ακόμα περισσότερα μηνύματα στα ηλεκτρονικά κοινωνικά μέσα. Η δυνατότητα να επικοινωνούμε μεταξύ μας ανά πάσα ώρα και στιγμή θεωρείται δεδομένη και η ευκολία που αυτή προσφέρει σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο είναι αδιανόητη. Έχεις σκεφτεί, όμως, να γράψεις γράμμα; Ναι, καλά κατάλαβες. Να πάρεις χαρτί και στυλό, να καταγράψεις τα νέα σου ή τις σκέψεις σου, να το βάλεις σε ένα φάκελο και να το στείλεις στον ενδιαφερόμενο μέσω ταχυδρομείου.

Γιατί;

Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να επικοινωνήσεις με φίλους ή συγγενείς που σας χωρίζει μεγάλη απόσταση. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, διότι έχεις στη διάθεσή σου πολλούς, πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να το κάνεις. Η επικοινωνία, όμως, με τους ανθρώπους μας είναι κάτι πολύ περισσότερο απο απλή μετάδοση πληροφοριών…! 

Σκέψου ότι ταξιδεύεις και αποφασίζεις να βγεις από την κεντρική οδό, που σε συνδέει με τον προορισμό σου και να ακολουθήσεις έναν παράδρομο. Θα είναι πιο δύσβατος και ενδεχομένως θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός, θα έχεις όμως το προνόμιο να απολαύσεις μια απείρως ωραιότερη διαδρομή και αυτό αξίζει τον κόπο. Μια αντίστοιχη διαδικασία είναι και η αλληλογραφία. 

«Σου γράφω ένα γράμμα…»

Αφού πάρεις τελικά την απόφαση, έρχεται η ώρα να συντάξεις την επιστολή σου. Τότε, ρίχνεις την πετονιά σου στην απύθμενη θάλασσα των λέξεων και προσπαθείς να πιάσεις -συνειδητά ή διαισθητικά- τις κατάλληλες. Τι είναι αυτό για το οποίο αξίζει να γράψεις; Τα νέα σου, η καθημερινότητα σου ή μήπως αφηρημένες σκέψεις; Να αφεθείς στη ροή των συνειρμών σου ή να «σκηνοθετήσεις» με κάθε λεπτομέρεια το κείμενο σου; Επιπλέον, τι είναι αυτό που περιμένει να διαβάσει ο παραλήπτης; Αξίζει να το λάβεις υπόψη σου ή όχι; Και κάπως έτσι ξεκινά ένα παιχνίδι κυριαρχίας ανάμεσα σε σένα, το χαρτί και τις λέξεις. Εντάξει, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο τρομακτικό, σκέψου το σαν μια περιπέτεια! 

Πέρα όμως από το περιεχόμενο του γράμματος  υπάρχει και το ζήτημα της ίδιας της γραφικής ύλης. Ουσιαστικά, αυτή είναι η διαφορά με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η υλικότητα. Ο άνθρωπος τείνει να εκτιμά και να βιώνει πιο έντονα ό,τι μπορεί να νιώσει με όλες του τις αισθήσεις. Η μυρωδιά του χαρτιού, ο ήχος του μολυβιού ή του στυλό πάνω στο χαρτί, η τσάκιση και το δίπλωμα της σελίδας, η αίσθηση του φουσκωμένου φακέλου στα δάχτυλά σου. Οι πιο μυημένοι θα αναζητήσουν στην αγορά το κατάλληλο χαρτί και το ιδανικό μελάνι. Σε αυτή τη φάση μπορείς να θυμηθείς τον παιδικό σου εαυτό και να χρησιμοποιήσεις διάφορα χρώματα χαρτιού και μελανιού, ακόμα και να παίξεις με το γραφικό σου χαρακτήρα. 

Το μήνυμα εστάλη (;)

Επόμενη στάση το ταχυδρομείο. Έπειτα, ξεκινά η αναμονή! Περιμένεις, πρώτα για να φτάσει το γράμμα σου και έπειτα για να λάβεις απάντηση. Μπορεί να περιμένεις μέρες ή βδομάδες! Τότε πραγματικά νιώθεις ότι ζεις σε μια άλλη εποχή, μερικές δεκαετίες πίσω! Μπαίνεις στη θέση εκείνων των ανθρώπων που περίμεναν απάντηση χωρίς να ξέρουν πάντα αν θα τη λάβουν και πότε! Φυσικά, σήμερα έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με άλλους τρόπους με τον παραλήπτη και να μάθεις αν τελικά παραδόθηκε το γράμμα σου. Ωστόσο, μη βιάζεσαι, προσπάθησε να ζήσεις την εμπειρία με τα όλα της. Λίγη υπομονή -ή ανυπομονησία- δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

“You ‘ve got mail!”

Ώσπου τελικά ο ταχυδρόμος σου φέρνει την πολυπόθητη επιστολή! Αόρατα πυροτεχνήματα σκάνε παντού, επιτέλους η αναμονή σου απέδωσε καρπούς! Παίρνεις με λαχτάρα το γράμμα στα χέρια σου, σκίζεις το φάκελο και βυθίζεσαι μέσα στις γραμμές με ένα αχνό χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπο σου! Ύστερα…πολυ πιθανό να μπεις στον πειρασμό να γράψεις απάντηση κι κάπως έτσι ξεκινάει ένας δεύτερος κύκλος.

Πρόκειται σχεδόν για μια ιεροτελεστία της γραφής. Και ναι, μιλάω εκ πείρας. Το έχω κάνει και έχω βιώσει στο έπακρο το καθένα από αυτά τα στάδια…ειδικά αυτό της αναμονής (να τα λέμε κι αυτά)! Μη ντρέπεσαι να το δοκιμάσεις. Ακόμα και εν έτει 2019 τίποτα δε μας σταματά από το να ακολουθούμε κάπου κάπου αυτά τα μυστικά και μαγικά μονοπάτια του παρελθόντος. 

Leave a Response