ΤΑΞΙΔΙΑΤΣΙΛ

Γιατί αισθανόμαστε τόσο όμορφα όταν ταξιδεύουμε

ταξιδια πλεονεκτήματα
1.49Kviews

Τι σε κάνει να αισθάνεσαι μοναδικά στα ταξίδια; Η μπύρα που θα πιεις σε μια ξεχασμένη pub . Το καταπληκτικό street food με δύο ευρώ. Η συνάντηση με νέους ανθρώπους από άλλες χώρες και η ανταλλαγή απόψεων. Όμως,  ίσως  να είναι κάτι πολύ βαθύτερο αυτό που σε κάνει να γυρνάς όλο και περισσότερο τον κόσμο, πιέζοντας τον εαυτό σου να δεις όλο και περισσότερα πράγματα. Για μένα, ένα ταξίδι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο εαυτό σου.

Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους τα ταξίδια σας κάνουν να νιώσετε όμορφα:

Το ταξίδι μας διδάσκει να είμαστε ευέλικτοι

Όποιος έχει πετάξει με αεροπορική εταιρεία Low cost αντιλαμβάνεται το νόημα της λέξης “υπομονή”. Η μεταφορά από ένα μέρος σε άλλο μπορεί να είναι ένα φαινομενικά ανυπέρβλητο εμπόδιο, με καθυστερήσεις πτήσεων, χαμένες αποσκευές, αποβίβαση σε λάθος στάση τρένου , ή ακόμη και απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς(ναι συμβάνει και στο εξωτερικό). Επίσης η περιήγηση σε μια πόλη σε μια άλλη χώρα δεν είναι πάντα εύκολη και αυτό, φυσικά, δεν το λέει κανείς στο υπέροχο Instagram feed του.

Ακόμη και όταν βρίσκομαστε στο σπίτι και δεν ταξιδεύουμε, όταν προκύπτουν προβλήματα, μαθαίνουμε να είμαστε ευέλικτοι. Πόσο μάλλον σ’ένα ταξίδι μαθαίνουμε ότι όταν τα πράγματα πάνε στραβά πρέπει να δημιουργούμε PLAN B, χωρίς να αφήσουμε το πρόβλημα να επηρεάσει το ταξίδι μας (…. πολύ). Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις μας κάνει να αισθανόμαστε πετυχημένοι και ικανοποιημένοι – και στην τελική αυτές οι καταστασεις συχνά μετατρέπονται στις καλύτερες εμπειρίες.

Το ταξίδι μας επιτρέπει να εμπιστευόμαστε τον κόσμο

Οι ειδήσεις στα κανάλια σίγουρα έχουν έναν τρόπο να κάνουν τον κόσμο να φαίνεται σαν ένα τρομακτικό μέρος (μην πας εκεί γίνονται τρομοκρατικά χτυπήματα, μην πας εκεί κλέβουν κτλ). Πρέπει σίγουρα να γνωρίζουμε το πόσο ασφαλής είναι μια χώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σε χώρες που φαίνονται επικίνδυνες, υπάρχουν ταυτόχρονα και τόσες ομορφιές που μπορείς να συναντήσεις. Ακριβώς όπως οι δρόμοι του Harlem στην Νεα Υόρκη, (που πήγα πρόσφατα) δεν είναι μόνο η κακόφημη περιοχή, όπως όλοι φαντάζονται, αντιθέτως έχει αρκέτα ωραία πράγματα να δεις και να κάνεις. Τώρα, σαφώς, δεν λέμε να πάτε κατευθείαν στην άγρια ζούγκλα με τον Ταρζάν.

Επίσης, πολλά από τα ταξίδια μας αναγκάζουν να εμπιστευτούμε “ξένους” . Όταν ζητάμε κατευθύνσεις στο δρόμο ή συστάσεις για ένα καλό εστιατόριο στην πόλη, πρέπει να βασιζόμαστε συνεχώς σε άλλους, οι οποίοι ίσως δεν μιλούν την ίδια γλώσσα με εμάς.

Το ταξίδι μας επιτρέπει να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας

Το ταξίδι όχι μόνο μας καθιστά ικανούς να χειριστούμε τους εαυτούς μας, μας δίνει τη δυνατότητα να πετύχουμε αυτό που έχουμε βάλει στο μυαλό μας. Σε ένα ταξίδι, οι προκλήσεις είναι πολλές και πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλύσουμε το πρόβλημα γρήγορα και αποτελεσματικά .

Το ταξίδι σας κάνει να αγαπάτε τη μάθηση

Το ταξίδι αναζωπυρώνει τη δίψα για μάθηση που είχαμε κάποτε ως παιδιά. Είναι μια ατέλειωτη εμπειρία μάθησης που συμπληρώνεται από περιπέτεια. Σκέψου ότι η εξερεύνηση μιας άλλης χώρας είναι μια εμπειρία από μόνη της. Κι ας μην ξεχνάμε ότι μαθαίνουμε πολλά από τα μουσεία, τις γκαλερί ακόμη και από τις καφετέριες τα μπαράκια και τις pubs, oπου μπορείς να συναντήσεις ντόπιους και να μιλάς για διάφορα θέματα μέχρι αργά το βράδυ.

Το ταξίδι σε κάνει πιο κοινωνικό

Όταν ταξιδεύεις μόνος, είναι ένας τρόπος να αποκτήσεις τεράστιες δεξιότητες στην προσπάθειά σου για επικοινωνία. Όταν ταξιδεύουμε, επικοινωνούμε πάντα με άλλους ανθρώπους και δημιουργούμε νέες φιλίες. Ειδικά σε μικρές πόλεις και σε αγροτικές περιοχές.

Σίγουρα, σε ένα ταξίδι θα χρειαστεί να κάνετε πολλές συζητήσεις με τους συνοδοιπόρους σας και να μοιραστείτε τόσα πράγματα (από πού είναι που πηγαίνουν και πόσο καιρό βρίσκονται σε αυτό τον τόπο κτλ). Η ανάγκη να μιλάτε και να συζητάτε σε βάθος (μερικές φορές σε μια ξένη γλώσσα) είναι αυτό που σε κάνει να ανακαλύψεις όλες τις πτυχές της ζωής.

Αποτέλεσμα εικόνας για traveling

Μέσω ενός ταξιδιού βλέπεις  την ζωή με διαφορετική ματιά

Όταν ταξιδεύουμε, βλέπουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων να είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Αυτές οι διαφορές μπορεί να είναι κοινωνικές, πολιτιστικές ή οικονομικές, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, μας επιτρέπει συχνά να δούμε τη ζωή μας με άλλη ματιά. Αυτό δεν σημαίνει πάντοτε ότι βλέπουμε τι λείπει στη ζωή μας σε σχέση με άλλους, αλλά πολλές φορές νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε. Μερικοί πολιτισμοί είναι ικανοποιημένοι να ζουν με πολύ λιγότερα από εμάς,(κάτι που έχω δει συνήθως σε ασιατικές χώρες) γεγονός που μπορεί να κάνει τη ζωή μας να φαίνεται υπερβολική και υλιστική.

Τα ταξίδια μας αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να κοιτάξουμε τη ζωή μας με θετική ματιά.

Το ταξίδι είναι καλό για την υγεία μας

Το ταξίδι θα σας κάνει να αποκομίσετε τεράστια οφέλη τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Είναι ένας τρόπος για να καταλάβετε τον εαυτό σας καλύτερα, και να ενισχύσετε κυριολεκτικά την ψυχικής σας υγεία. Η μείωση του στρες είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα οφέλη των ταξιδιών. Φεύγεις απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ξεχνάς υποχρεώσεις, χαλαρώνεις, ανακουφίζεσαι απ’ το στρες και γεμίζεις τις μπαταρίες σου! Τα ταξίδια μειώνουν τα επίπεδα κατάθλιψης και βελτιώνουν την ψυχολογία. Και μόνο η σκέψη για ένα επικείμενο ταξίδι σε αναζωογονεί!

Το ταξίδι μας κάνει να εκτιμούμε το σπίτι μας

Πλέον μπορεί να είναι εύκολο να σχεδίασετε ένα ταξίδι, να γνωρίσετε νέα μέρη, να απολαύσετε νέες γεύσεις.Αλλά, όσο όμορφα κι αν περνάς εν τέλει συγκρίνεις όλη αυτή την κατάσταση με το σπίτι σου, όπου η ζωή  φαίνεται πιο σταθερή και πιο ασφαλής. Ωστόσο, το ταξίδι είναι ένα μάθημα για να εκτιμάς αυτά πού ήδη έχεις. Όλο αυτό, τελικά, σε κάνει να μην βαριέσαι το σπίτι σου ποτέ και κάθε φορά να νιώθεις υπέροχα που επιστρέφεις.

Το ταξίδι μας ανοίγει τους δρόμους για νέες εμπειρίες

Κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε τρένο, αεροπλάνο ή πλοίο, ξεκινάμε κάτι καινούργιο. Η εξερεύνηση μιας άλλης χώρας μας εισάγει σε νέες γλώσσες, νέα τοπία και νέους τρόπους ζωής. Όταν βρίσκεστε σε ξένη χώρα, κάθε νέα εμπειρία είναι συναρπαστική και αξίζει τον κόπο, οπότε είμαστε πρόθυμοι να δοκιμάσουμε περισσότερα. Όμως, το ταξίδι,  μας επηρεάζει ακόμα και όταν είμαστε στη χώρα μας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του. Αντιλαμβανόμαστε ότι η περιπέτεια είναι μια νοοτροπία και όλη η προετοιμασία του ταξιδιού το καλύτερο κομμάτι του.

Τα ταξίδια σου μαθαίνουν πως όλοι είμαστε ίσοι

Ο ρατσισμός στις μέρες μας είναι μάστιγα. Όλο και πιο συχνά βλέπεις να κρίνουν τον άλλο από το χρώμα του δέρματος του, τη θρησκεία του, το ντύσιμό του και την κουλτούρα του. Στην ουσία είμαστε όλοι ίδιοι. Ένα παιδί από την Σουηδία δε μπορεί να θεωρηθεί πιο έξυπνο από κάποιο άλλο που κατάγεται από το Λίβανο, κι ούτε πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Ένας νέγρος δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν λευκό παρά μόνο στο χρώμα. Κι αυτό μέσα από τα ταξίδια το καταλαβαίνεις όλο και περισσότερο. Όσο ταξιδεύεις τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς ότι όλο και πιο περισσότερα πράγματα μας ενώνουν με τους υπόλοιπους λαούς παρά μας χωρίζουν. Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να προέρχεται από μια υποανάπτυκτη χώρα δεν πάει να πει ότι είναι κατώτερος από εσένα. Έχει κι αυτός όνειρα όπως εσύ, εκφράζεται με τα ίδια συναισθήματα που εκφράζεσαι κι εσύ.

Με λίγα λόγια ταξιδέψτε!

Facebook
Linkedin
Instagram

Leave a Response

Νίκος Σιτσάνης
O Νίκος Σιτσάνης είναι ο Ιδρυτής και παράλληλα ο CEO της μεταφραστικής πλατφόρμας Speakt.com Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του επάνω στο IT Engineering & Business Administration. Παράλληλα είναι traveler και του αρέσει να αρθρογραφεί. Eχει ήδη πάει σε περισσότερες από 30 χώρες, έχει ζήσει στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι πρόκειται να σταματήσει τα ταξίδια σύντομα...