TIPSΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Go green! 5+1 οικολογικές συνήθειες

493views

Με αφορμή την εικόνα των δρόμων της πόλης μετά τα ξέφρενα πάρτι της Τσικνοπέμπτης ας μιλήσουμε για ένα ζήτημα που όλοι λίγο-πολύ έχουμε έρθει αντιμέτωποι στην καθημερινότητά μας. Ναι, αναφέρομαι στα σκουπίδια. Ξεχειλισμένοι κάδοι, σωροί στα πεζοδρόμια από φυλλάδια που διανέμονται καθημερινά και βέβαια…σκουπίδια και μπάζα σε ακτές και άλλους φυσικούς χώρους. Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι μόνο καλαισθητικό. Εμείς οι ίδιοι είμαστε μέρη του περιβάλλοντος και συνεπώς όσο αυτό είναι υγιές, τόσο είμαστε κι εμείς.

Σε πρώτη φάση, όταν αντικρίζουμε το θέαμα ρίχνουμε το φταίξιμο στο Δήμο που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, στην Κοινωνία που ανέχεται συμπεριφορές, στις προηγούμενες γενιές που δε θέσπισαν πιο γερές βάσεις κοκ. Στην πραγματικότητα, όμως, μήπως ο καθένας από εμάς μπορεί να «βάλει ένα χεράκι», ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση;! Πρόκειται για κάποιες μικρές, οικολογικές συνήθειες που μόλις τις υιοθετήσουμε θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν τις είχαμε τόσο καιρό.

  1. Ανακύκλωση

Ακόμα και στις μέρες μας δε θεωρείται δεδομένη. Σκέψου, όμως, ότι ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 450 χρόνια για να διαλυθεί και να απορροφηθεί από το περιβάλλον.

Εάν συγκεντρώσεις τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά σου -χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος (το υλικό της κονσέρβας)- θα διαπιστώσετε ότι τα πραγματικά σκουπίδια είναι πολύ λιγότερα από αυτά. Και ας μην ξεχνάμε την ανακύκλωση μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών, εργαλείων κ.α..

Ωστόσο, η ανακύκλωση δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Η κατανάλωση πλαστικού παγκοσμίως είναι τόσο μεγάλη που μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού ανακυκλώνεται. Επομένως, αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος και εκεί θα πρέπει να στοχεύσουμε.

  1. Πάνινες σακούλες ή επαναχρησιμοποίηση

Όπως ήδη ξέρεις, οι πλαστικές σακούλες πλέον χρεώνονται σε όλα τα καταστήματα με αποτέλεσμα μια πιο συνετή χρήση αυτών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετές φορές τις πλαστικές σακούλες των σουπερμάρκετ για τα καθημερινά ψώνια σου. Φυσικά, μπορείς πηγαίνεις με τις δικές σου σακούλες σε οποιοδήποτε κατάστημα θέλεις π.χ. ενδυμάτων, καλλυντικών, φαρμάκων κ.λπ.. Μη διστάσεις, θα δεις ότι ήδη πολλοί γύρω σου το κάνουν!

Εναλλακτικά, μία ή δύο πάνινες σακούλες θα σου λύσουν τα χέρια, όσον αφορά τα ψώνια του σουπερμάρκετ (και όχι μόνο). Το κόστος είναι ελάχιστο, η χωρητικότητά τους μεγαλύτερη και η αντοχή τους ασυναγώνιστη.

  1. Όχι προϊόντα μίας χρήσης

Τα περισσότερα προϊόντα μίας χρήσης, όπως ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια κ.α. είναι κατασκευασμένα από πλαστικό που δεν ανακυκλώνεται.

Αντί να πίνεις τον καφέ σου καθοδόν για τη σχολή μέσα στα πλαστικά ποτήρια των καταστημάτων take away, μπορείς να προμηθευτείς ένα ανοξείδωτο θερμός ή μια επαναχρησιμοποιούμενη κούπα από μπαμπού ή πορσελάνη. Υπάρχουν διάφερα σχέδια στο εμπόριο και κοστίζουν περίπου 15-20 ευρώ αλλά το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν μπορείς να μεταφέρεις το ζεστό ή κρύο ρόφημά σου από το σπίτι σου.

Επιπλέον, μπορείς να ζητήσεις στο κατάστημα να σερβίρουν το ρόφημά σου μέσα στο δικό σου δοχείο. Δε θα σου το αρνηθούν. Αντίστοιχα, μπορείς να παίρνεις ένα σετ μαχαιροπίρουνα από το σπίτι σου κάθε φορά που πρόκειται να γευματίσεις σε κατάστημα που ξέρεις ότι θα σε προμηθεύσει με μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης.

  1. Λιγότερες συσκευασίες

Προτίμησε να αγοράζεις όσα περισσότερα προϊόντα μπορείς χύμα: φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, καρυκεύματα κ.α. Πολλές φορές είναι και φθηνότερα!

Στη μείωση συσκευασμένων προϊόντων έχει να προτείνει και η ίδια η φύση λύσεις. Συγκεκριμένα, μπορείς να αντικαταστήσεις κάποια προϊόντα καθαρισμού με φυσικά όπως το ξύδι, το λεμόνι, τη μαγειρική σόδα κ.α. και θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα τόσο στην καθαριότητα όσο και στο πορτοφόλι σου.

  1. Επαναχρησιμοποίηση

Γυάλινα μπουκάλια ως βάζα, διάτρητα τενεκεδάκια ως κηροπήγια, πλαστικά κυπελάκια ως γλαστράκια, τρυπημένα πλαστικά καπάκια από μπουκάλια ως πώματα για σακούλες κ.λπ. είναι μόνο μερικοί τρόποι επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών. Ως φοιτητές που ψάχνουμε οικονομικές λύσεις, αυτή μας ταιριάζει «γάντι». Χρειάζεται μόνο φαντασία και εφευρετικότητα!

+1 Παγωτό χωνάκι!

Αυτές οι δύο λέξεις στους περισσότερους από εμάς κουδουνίζουν όμορφα στα αυτιά μας. Τώρα έχεις ακόμα μία δικαιολογία για να φας το παγωτό σου σε χωνάκι! Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούνται λιγότερα πλαστικά (και χάρτινα) κυπελάκια και κουταλάκια κι εσύ απολαμβάνεις το παγωτό σου με μια παιδική, νοσταλγική ευχαρίστηση!

Μην υποτιμάς την προσπάθειά σου. Ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο όμορφος αν ο καθένας από εμάς φρόντιζε έστω το μικρό μερίδιο που του αναλογεί από αυτόν. Και μην ξεχνάς, η αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας και ύστερα τη βλέπουμε γύρω μας.

Τα λέμε σύντομα!

Έλλη

Leave a Response