ΣΧΕΣΕΙΣ

Η μοναχικότητα του παρατηρητικού μυαλού

498views

Αν είσαι παρατηρητικός άνθρωπος το καταλαβαίνεις πολύ νωρίς στη ζωή. Σπάνια θα το αναφέρουν δάσκαλοι και καθηγητές στους γονείς σου γιατί είναι αρκετά δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς σε κάποιον άλλον. Η δυσκολία αυτη έγκειται στη συχνά δύσβατη σχέση της παρατηρητικότητας με την επικοινωνία. Ίσως να το χεις ζήσει, να έχεις προσέξει κάτι, μια λεπτομέρεια ή μια γενική ιδέα και στην απόπειρα για επικοινωνία της παρατήρησης σου, ο ακροατής να χάνεται. Από εκεί ξεκινά και η δεύτερη σχέση του παρατηρητικού ανθρώπου, με την μοναχικότητα, συνήθως μετά από συνειδητή επιλογή.

Η αυξημένη παρατηρητικότητα είναι ευχή και κατάρα. Τα προσέχεις όλα, ψάχνεις πάντα να βλέπεις με λεπτομέρεια, σε πολλαπλά επίπεδα και με λαίμαργα ρυθμό, είτε αυτό που παρατηρείς είναι υλικό είτε όχι. Από τα δέντρα και τις κορυφογραμμές σε ένα βουνό μέσα από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου μέχρι τον τρόπο που κινείται στον χώρο το κορίτσι που σου αρέσει. Μέσα από κάθε ανθρώπινη δεξιότητα προκύπτουν δυνάμεις και αδυναμίες. Δυνάμεις όπως το να ξεχωρίζεις, από την γλώσσα του σώματος του, πότε ο συνομιλητής σου σε κοροϊδεύει και αδυναμίες όπως η κατανόηση της αιτίας για την παραπάνω συμπεριφορά με αποτέλεσμα να αποφασίζεις αν θα την επιτρέψεις ή όχι.

Πολλές φορές εύχεσαι να μην σε απασχολούσαν τόσο οι λεπτομέριες ή να μην είχες αυτή την έντονη ανάγκη για εξερεύνηση. Να μπορούσες να “κατεβάσεις στροφές” και εύχεσαι να ήσουν ένας άνθρωπος η προσοχή του οποίου ικανοποιείται με απλά πράγματα όπως η τηλεόραση. Την ίδια όμως στιγμή σε πιάνει ένας πανικός στη σκέψη ότι θα χάσεις τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Αν είσαι τυχερός θα βρεις ένα ζευγάρι μάτια με παρόμοιες εικόνες και η επικοινωνία θα κυλήσει σαν νεράκι.

Δεν αρκεί μόνο η τύχη βέβαια, χρειάζεται να είσαι και έτοιμος για δουλειά, διάλογο και θυσίες. Μέχρι τότε, προτείνω πνευματική γυμναστική. Εκπαίδευσε το μυαλό σου να ασχολείται με θετικές παρατηρήσεις. Ο ανθρώπινος νους έχει από τον “κατασκευαστή” του μια ροπή προς το χειρότερο σενάριο για λόγους επιβίωσης, λόγους τους περισσότερους από τους οποίους έχουμε υπερνικήσει πλέον ως είδος.

Οι τέχνες, σε κάθε τους μορφή, είναι μια εύπορη κοιλάδα για το μυαλό ενός παρατηρητικού ανθρώπου.

Leave a Response