ΤΑΙΝΙΕΣΤΣΙΛ

Οι 5+1 δικές μου καλύτερες σκηνές δράσεις σε κινηματογραφικές ταινίες

223views

Αναμφίβολα όταν βλέπεις σκηνές δράσεις, με μπόλικο ξύλο και βία πάντα νιώθεις μια ικανοποίηση μέσα σου. Οι άντρες τουλάχιστον. Είπαμε, οι γυναίκες μόνο με Notebook συγκινούνται (έρχεται η ώρα σου Ημερολόγιο, μην αγχώνεσαι) και με κάνα επεισόδιο La Casa De Papel πλέον (ειδικά στα σημεία όπου οι Rio & Tokyo κάνουν έρωτα, oh dear God). Αλλά λίγες είναι αυτές οι σκηνές, οι οποίες θα σηκώσουν τον άντρα από τον καναπέ του σπιτιού του ή την καρέκλα στον κινηματογράφο, θα τον κάνουν να σηκώσει τις γροθιές του ψηλά, να πιει την μπύρα του και να πει “Hell yeah, brother!”.

Εγώ, αναμφίβολα, θα τιμήσω το φύλο μου σήμερα, βάζοντας μια προσωπική λίστα από 5 από τις καλύτερες σκηνές δράσεις σε ταινίες του ανάλογου genre. Πριν ξεκινήσω, να πω ότι τα link για τις σκηνές θα βρίσκονται στον Ελληνικό υπότιτλο δίπλα από τον τίτλο της ταινίας (πχ Pulp Fiction: O Willis τρελάθηκε) Επίσης, θα έχω ένα honorable mention στην αρχή της λίστας, προκειμένου να το βγάλω από το σύστημα μου, αφού δεν κάνει και κάτι αξιομνημόνευτο η σκηνή, απλά την διασκεδάζεις σε μεγάλο βαθμό. Τα κριτήρια επιλογής των σκηνών; Πρώτον, το πόσο πολύ επηρέασαν το action genre και δεύτερον, την υστεροφημία τους ως και σήμερα. Οπότε, ας μην χάνουμε χρόνο. Ας ξεκινήσουμε.

Honorable Mention:

Captain America: The Winter Soldier (2014): Η σκηνή στο ασανσέρ.

Το honorable mention της λίστας, είναι η σκηνή από το Captain America: The Winter Soldier, στην οποία αφού ο “Cap” έχει καταλάβει ότι η S.H.I.E.L.D έχει εκτεθεί και έχει γεμίσει από μέλη της H.Y.D.R.A, μπαίνει σε ένα ασανσέρ, όπου εκεί βρίσκονται “τυχαία”, στρατιωτικοί και γραφειάδες. Το αποτέλεσμα; Η ατάκα του Chris Evans “Before we start, does anyone want to ge out?” και δύο λεπτά πιο action packed από ολόκληρη την ταινία.

Top-5:

5) The Transporter (2002): Jason Statham vs everybody

Ο Jason Statham είναι ο “άνθρωπος μας”, όσον αφορά τις ταινίες δράσεις, με μπόλικες αξιομνημόνευτες σκηνές να δεις από τις ταινίες του. Ωστόσο μέχρι και το 2002, δεν θεωρούνταν εξπέρ αυτού του είδους ταινιών, αφού οι ρόλοι του είχαν περισσότερη ομιλία, παρά δράση. Όλο αυτό άλλαξε με το Transporter, την ταινία που τον έκανε πιο γνωστό στο ελληνικό κοινό. Και η συγκεκριμένη σκηνή δράσης, έδειξε πως ο Statham είναι ένας μανιακός δολοφόνος. Όχι να το διορθώσω λίγο. Ο Jason Statham είναι ένας συμπαθής και αξιολάτρευτος μανιακός δολοφονικός αλητάκος. Ναι, έτσι είναι καλύτερο.

4) Kill Bill Vol 1: Η “Νύφη” απέναντι στους Crazy-88.

Η συγκεκριμένη ταινία του Quentin Tarantino έχει πάντα από μόνη της ωραίες και αξιομνημόνευτες ταινίες δράσεις κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, οι “συμπαθητικά κλισέ” διάλογοι και η υπερβολική χρήση του αίματος, που έκτοτε έγινε σήμα κατατεθέν του φίλου Tarantino και δεύτερον, το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια μας, αν και θεωρείται επικίνδυνη, πάντα βρίσκεται λίγη απόσταση πριν τον θάνατο. Όπως εδώ, για παράδειγμα, όπου στο τέλος του πρώτου μέρους του Kill Bill, η “Νύφη” αντιμετωπίζει την ομάδα της O-Ren Ishii σε μια μάχη μέχρι θανάτου. Katana, άγιος ο Θεός και απολαύστε.

3) Way of The Dragon (1972): Bruce Lee vs Chuck Norris 

Η μάχη τιτάνων που ξεκίνησε την “μυθολογία” για τις επικές σκηνές δράσεις. Μιλάμε για την πρώτη (και μοναδική δυστυχώς) συνάντηση μεταξύ των Bruce Lee & Chuck Norris. Σε μια επική μονομαχία με τεχνική και πολύ δράση, οι δύο αστέρες, μας δίνουν μια μικρή γεύση από το πως στην συνέχεια ο υπόλοιπος κινηματογράφος θα έκανε τις δικές του σκηνές δράσεις.

2) The Raid 2 (2013): Το ξύλο στην κουζίνα 

Το The Raid του Gareth Evans δεν έχει κάτι ιδιαίτερο σαν πλοκή. Πόσο μάλλον το sequel. Ένας ειδικός μυστικός πράκτορας παλεύει με διεφθαρμένους αστυνομικούς σε όλη την Jakarta, μιας και η ταινία έχει προέλευση από την Ινδονησία παρακαλώ. Αυτό όμως που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτό το franchise, είναι οι πολύ όμορφα οργανωμένες σκηνές ξύλου, με την τέλεια χορογραφία και ταυτόχρονα η βία που περιέχεται μέσα σε αυτές. Όλο αυτό αποτυπώνεται σε μια σκηνή στην κουζίνα, όπου βλέπουμε το πόσο διεστραμμένα cool φαίνεται το εν λόγω ξύλο.

1) Oldboy (2003): Η μάχη στο διάδρομο 

Πέρα από το γεγονός ότι το Oldboy είναι ίσως η αγαπημένη μου ταινία όλων των εποχών, αφού σε κάνει να τρελαθείς και να σε κάνει να σκέφτεσαι το αν κάνεις εσύ σωστά η λάθος πράγματα στην ζωή σου, έχει ίσως και την καλύτερη σκηνή δράσης στην ιστορία του κινηματογράφου. Η περιβόητη μάχη στον διάδρομο, όπου ο Oh-Dae-Su, ο πρωταγωνιστής, αντιμετωπίζει μια στρατιά από κακούς. Αυτό που κάνει το πράγμα πιο ξεχωριστό, είναι ότι έχει κινηματογραφηθεί με one-shot, δηλαδή χωρίς να αλλάξει λήψη από κάποια άλλη κάμερα, από την στιγμή που ξεκινάει το ξύλο.

Αυτά είχα να πω λοιπόν. Μέχρι το επόμενο μου άρθρο μείνετε συντονισμένοι εδώ στους Passengers.

Leave a Response