ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...ΛΙΓΟ ΑΠ'ΟΛΑ

Κάποιες σκέψεις για το Instagram

467views

Μέσα από την «κλειδαρότρυπα» του Instagram

Ακούμε συχνά μεγαλύτερους να λένε: «εμείς παλιά ανοίγαμε την πόρτα του σπιτιού μας και μιλούσαμε…ο γείτονας με το γείτονα, ο μπακάλης με το φούρναρη, ο φίλος με το φίλο…τώρα όλοι οι νέοι είναι χωμένοι μέσα στα κινητά». Αυτό εν μέρει ισχύει, ωστόσο αν το καλοσκεφτούμε οι συνήθειες των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει πολύ, μόνο οι συνθήκες. Η συζήτηση, το μουχαμπέτι, το σόμπορο, που λένε και στο χωριό μου, είναι κάτι που ο άνθρωπος πάντα θα αποζητά. Όταν μάλιστα αυτό περιλαμβάνει και κουτσομπολιό, το Instagram προσφέρει απλόχερα το τεράστιο και καλά οργωμένο χωράφι του. Και δε χρειάζεται καν να κοιτάξεις από την κλειδαρότρυπα! Δε χρειάζεται καν να σιγοψιθυρίσεις στους φίλους σου κάτι που έμαθες για τον απέναντι. Tα δεδομένα προσφέρονται χωρίς πολλούς ενδοιασμούς. Η καθημερινότητα των άλλων περνά μπροστά από τα μάτια σου σχεδόν καρέ-καρέ μέσα στη μικρή οθόνη.

Επακόλουθα, λόγω αυτής της εκούσιας έκθεσης, μπαίνουμε όλοι αυτομάτως στη διαδικασία να κριθούμε και να κρίνουμε. Ακόμα κι αν δεν έχουμε πάντα την πρόθεση να κρίνουμε, όταν αντικρίζουμε κάτι, στο μυαλό μας σχηματίζεται μια -θετική, αρνητική ή ουδέτερη- άποψη. Φυσικά, η ανάγκη μας να μοιραζόμαστε στιγμές με τους ανθρώπους γύρω μας δεν είναι κατακριτέα, ούτε θα πρέπει η γνώμη των άλλων να καθορίζει τις κινήσεις μας. Σημασία, όμως, έχει να θυμόμαστε κάθε φορά με τι κίνητρο το κάνουμε και μέχρι ποιο βαθμό αφήνουμε τους άλλους να «παίρνουν μάτι» στις ζωές μας.

  • Βάλε μεράκι!

Αν θέλεις κάτι να έχει αξία, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, καν’ το με μεράκι! Μικρή λέξη αλλά θαυματουργή. Δεν σημαίνει απλά «καλή διάθεση» ή «ενθουσιασμός». Σημαίνει επιμέλεια και γούστο σε κάθε τι που κάνεις. Αν το Instagram σου φαίνεται καμιά φορά ευτελές μέσο, είναι γιατί το εργοστάσιο της μαζικής κουλτούρας κάνει «καλά» τη δουλειά του. Φωτογραφίες και stories μέσα από τα ίδια καλούπια (όχι απαραίτητα κακής αισθητικής), χωρίς καμία εσωτερική βούληση παρελαύνουν διαρκώς μπροστά σου. Η επανάληψη της επανάληψης! Μέσα σε όλα αυτά όμως υπάρχουν και κάποιοι…«μερακλίδικοι» λογαριασμοί! Αυτοί οι άνθρωποι διαλέγουν τις φωτογραφίες τους, όπως ο τεχνίτης ψηφιδωτού διαλέγει τις ψηφίδες του. Η καθεμία διαθέτει τη δική της διαυγή ομορφιά και όλες μαζί συνθέτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό.

Αν νομίζεις πως η εικόνα είναι κάτι αδρανές, τότε δεν έχεις παρά να κοιτάξεις με προσοχή και τότε θα την ακούσεις να σου μιλάει. Σκέφτομαι πάντα πως ένας λογαριασμός στο Instagram είναι σαν ένα άλμπουμ φωτογραφιών, όπως εκείνα που βρίσκεις κρυμμένα σε ντουλάπια του σπιτιού σου. Μόνο που αυτό το άλμπουμ δεν είναι καθόλου κρυμμένο. Ένα μέρος από τις αναρτήσεις μας απευθύνεται στους άλλους και ένα άλλο σε μας, που ταξιδεύει τη μνήμη μας σε στιγμές που μόνο εμείς γνωρίζουμε. Αν πετύχεις την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο, τότε θα έχεις φτιάξει κάτι που θα αξίζει να το μοιραστείς και παράλληλα θα χαρίζει μια ξεχωριστή απόλαυση σε σένα τον ίδιο.

  • Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με κ α ν έ ν α!

Καθώς περιδιαβαίνεις ανάμεσα σε όμορφα και εντυπωσιακά προφίλ, μια «μαύρη τρύπα» που ακούει στο όνομα «ζήλεια» προσπαθεί -χωρίς πολύ κόπο- να σε ρουφήξει. Ωστόσο, επειδή βλέπεις πολλές λεπτομέρειες απ’ την καθημερινότητα των άλλων στα stories, δε σημαίνει ότι γνωρίζεις τα πάντα γι’ αυτούς. Ένας λογαριασμός στο Instagram δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο της πραγματικής ζωής κάποιου. Μάλιστα, το κίνητρο πίσω από κάποιες αναρτήσεις είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Σκέψου, λοιπόν, πόσο ανώφελο είναι να συγκρίνεις μεμονωμένα στιγμιότυπα -αυθεντικά και μη- με το σύνολο της δικής σου ζωής. Εάν ένα προφίλ είναι γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ταξιδεύει διαρκώς, αλλά ότι επέλεξε να μοιραστεί αυτές τις στιγμές.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι η αφετηρία, οι στόχοι και οι κατευθύνσεις μας ποικίλουν κι έτσι κάνουν τη ζωή του καθενός μοναδική. Συνεπώς, ανόμοια πράγματα δε συγκρίνονται. Μπορείς να θαυμάσεις έναν όμορφα επιμελημένο λογαριασμό, ακόμα και να εμπνευστείς από αυτόν. Αλλά μέχρι εκεί. Το Instagram δεν είναι παρά ένα εργαλείο. Από τον τρόπο, λοιπόν, που θα το διαχειριστούμε εμείς, μπορεί να γίνει πηγή άγχους ή χώρος έμπνευσης και δημιουργικότητας.

*Σημείωση: Διάλεξα το Instagram, γιατί φαίνεται να είναι το κοινωνικό μέσο με τη μεγαλύτερη δυναμική στα χέρια των νέων και την πιο άμεση επιρροή, καθώς βασίζεται κυρίως στην εικόνα, και σχολίασα μόνο κάποιες πτυχές αυτού.

Τα λέμε σύντομα

Έλλη

Leave a Response