ΤΑΙΝΙΕΣΤΣΙΛ

LOVING VINCENT

399views

Φαντάζομαι πως γνωρίζεις ότι η καινοτομία και η πρωτοπορία δεν έχουν όρια και περιορισμούς, πως πάντα υπάρχει και κάτι ακόμα να κάνεις, να δημιουργήσεις, να συνενώσεις και να εξελίξεις. Συνήθως όμως, το ένα βήμα παρακάτω έχει ένα τίμημα και αυτό φυσικά είναι η σκληρή και απαιτητική δουλειά. Ωστόσο όταν βλέπεις τα αποτελέσματα αυτής της συστηματικής προσπάθειας νιώθεις ότι τελικά οι κόποι σου ανταμείφθηκαν. Αυτό το συναίσθημα ένιωσαν οι συντελεστές της ταινίας Loving Vincent, καθώς προσπάθησαν για πρώτη φόρα να αναμείξουν τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική τόσο άμεσα.

To «Loving Vincent» είναι η πρώτη ταινία animation ζωγραφισμένη στο χέρι και έχει ως θέμα την ταραχώδη ζωή του γνωστού  Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Η κύρια ιδέα ήταν να πάρουν υπόσταση και ζωή οι πίνακες του Βαν Γκογκ, έτσι στην αρχή τα γυρίσματα έγιναν από κανονικούς ηθοποιούς, οι οποίοι υποδύονταν διάσημα πορτρέτα του ζωγράφου. Αφορμή αυτού αποτελεί η φράση που έγραψε ο Βαν Γκογκ, μια εβδομάδα πριν πεθάνει σε μια επιστολή του, «Μόνο μέσα από τους πίνακες μας μπορούμε να μιλάμε». Και αυτό έγινε, οι πίνακες του απέκτησαν την δυνατότητα της ομιλίας και μέσω αυτών έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο ως άνθρωπο αλλά και την πορεία της ζωής του.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Μουσείο Βαν Γκογκ καθώς δόθηκαν πληροφορίες όσον αφορά τον ζωγράφο, ο Axel Ruger, διευθυντής του μουσείου ενέκρινε το κινηματογραφικό αυτό βήμα και το σενάριο της ταινίας. Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι της ταινίας ήταν η Ντορότα Καμπιέλα και ο Χιου Γουέλτσμαν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν αρχικά, ο Ντάγκλας Μπουθ ως Αρμάν Ρουλέν, ο Έλινορ Τόμλινσον ως Αντελίν Ραβού, ο Τζερόμ Φλιν ως γιατρός Γκασέ, η Σίρσα Ρονάν ως η κόρη, Μαργκαρίτ Γκασέ, ο Κρις Ο’ Ντάουντ ως ο ταχυδρόμος Ζοζέφ Ρουλέν, ο Τζον Σέσιονς ως ο προμηθευτής των χρωμάτων του Βαν Γκογκ, Τανγκί, ο Άινταν Τέρνερ ως ο βαρκάρης από τον πίνακα «Οι όχθες του Ουάζ στο Οβέρ», η Έλεν Μακρόρι ως Λουίζ και τέλος ο Ρόμπερτ Κούλαζικ υποδυόμενος τον Βίνσεντ.

Για το «Loving Vincent» εργάστηκαν περισσότεροι από 120 ζωγράφοι, οι οποίοι ζωγράφισαν περίπου 65.000 καρέ. Για την ολοκλήρωση της ταινίας πέρασαν 4 χρόνια.

Για τις ανάγκες της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν στούντιο στις πολωνικές πόλεις Γκντανσκ, Βρότσλαβ και ένα στην Αθήνα, πιο συγκεκριμένα στο Κορωπί. Αυτός που κατάφερε να πείσει τον Χιου Γκουέλτσμαν να έρθει και να δουλέψει στην Ελλάδα ήταν ο παραγωγός Κωνσταντίνος Βασίλαρος. Τα Mabrida Studios για 9 μήνες μετατράπηκαν σε ένα υπερσύγχρονο ατελιέ, στο οποίο δούλευαν 25 ζωγράφοι. Στο Κορωπί βγήκε πάνω από το 20% της ταινίας. Στην τελειοποίηση της ταινίας συμμετείχαν περίπου 20 Έλληνες ζωγράφοι.

Η πρεμιέρα του «Loving Vincent» ήταν στις 13 Ιουνίου του 2017 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων στο Ανεσί  της Γαλλίας, με τη συμμετοχή του Κατάρ σε συμπαραγωγή της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα βραβεία που έχει κερδίσει η ταινία:

  • Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Animation του Ανσί, 2017
  • Καλύτερο Τρέιλερ Animation, Καλύτερα Γραφικά σε Τρέιλερ – Βραβείο Χρυσό Τρέιλερ, 2017
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation – Διεθνές Φεστιβάλ Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, 2017
  • Βραβείο Κοινού – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ostend, Βέλγιο, 2017
  • Πολωνικό Κινηματογραφικό Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ, 2018
  • Πολωνικό Κινηματογραφικό Βραβείο Καλύτερης Σκηνογραφίας, 2018
  • Golden Eagle Award for Best Foreign Language Film, 2018

Leave a Response

Ελένη Μαϊδώνη
Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα του τμήματος φιλολογίας. Της αρέσει να αρθρογραφεί, να παίζει μπάσκετ, να κάνει ταξίδια, να διαβάζει βιβλία και να κοιμάται επί ώρες. Ελπίζει πως κάποια μέρα θα γίνει αυτό που πραγματικά ονειρεύεται.