STORIESΣΧΕΣΕΙΣΤΑΙΝΙΕΣ

Μαθήματα ζωής από τον Joker του Heath Ledger

621views

Αναμφίβολα, ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες comic όλων των εποχών, είναι ο Joker. O “πρίγκιπας του εγκλήματος”, η παράνοια του οποίου ξεκίνησε από “μια κακή ημέρα“, είναι η νέμεση του Batman και ένας από τους μεγαλύτερους κακούς της ιστορίας της DC.

Όταν το 2008 λοιπόν, ο Christopher Nolan, κυκλοφόρησε το The Dark Knight, την δεύτερη από τις τρεις ταινίες Batman που σκηνοθέτησε και έγραψε ο ίδιος,  είδαμε τον Joker να τον υποδύεται ο Heath Ledger, ο οποίος την ίδια χρονιά, δυστυχώς, έφυγε από την ζωή, λόγω υπερβολικής δόσης ουσιών στο σώμα του. Ωστόσο, ο Αυστραλός ηθοποιός μας άφησε παρακαταθήκη έναν από τους καλύτερους ρόλους όλων των εποχών και κάποια από τα καλύτερα quotes που είναι έντονα συνυφασμένα με την ζωή.

Ας δούμε μερικά παρακάτω λοιπόν και ας τα σχολιάσουμε.

1) Smile, because it confuses people. Smile, because it’s easier than explaining what is killing you inside.

Μα πείτε μου πόσο σωστό μπορεί να είναι αυτό για την πραγματική ζωή; “Χαμογέλα, γιατί μπερδεύει τους ανθρώπους. Χαμογέλα, γιατί είναι πιο εύκολο από το να εξηγήσεις τι σε σκοτώνει μέσα σου.” Όπως έχω πει και στο πρώτο μου άρθρο εδώ, ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο. Το χαμόγελο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άμυνας και αντιμετώπισης προβλημάτων. Πάντα, όταν η ζωή μας τα φέρνει δύσκολα, εμείς χαμογελάμε γιατί δεν θέλουμε να την αφήσουμε να μας ρίξει από κάτω. Και ας μας κάνει αυτό το πρόβλημα τον βίο αβίωτο. Εδώ, ο Joker απλώς μας το επισημαίνει.

2) They laugh at me, because I am different. I laugh at them, because they’re all the same.

Πολλοί στην καθημερινότητα μας, θα προσπαθήσουν να μας δείξουν με το δάχτυλο, κοροϊδεύοντας μας και προσπαθώντας να μας μειώσουν. Είτε επειδή, έχουμε κάνει κάτι υπερβολικά αστείο και χαζό, είτε απλά είμαστε διαφορετικοί από αυτούς και δεν πάμε με την μάζα. Ωστόσο, το γεγονός ότι μπορούμε και είμαστε ξεχωριστοί μας βοηθάει να είμαστε και πιο καλά με τον εαυτό μας, ακριβώς γιατί στα μάτια μας, κάνουμε πράγματα που άλλοι δεν μπορούν να κάνουν. Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε αυτοί που είμαστε και να έχουμε υπερηφάνεια για τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν από άλλους. Σωστός πάλι ο ψυχάκιας λοιπόν!

3) If you are good at something, never do it for free.

Αυτό για εμένα, έχει διττή σημασία. Αν είσαι καλός σε κάτι, ποτέ να μην το κάνεις τζάμπα. Αρχικά, αυτό έχει να κάνει με τον τομέα της εργασίας. Άμα είσαι ταλαντούχος στο επάγγελμα σου, πρέπει να περιμένεις κάποιον μισθό ή κάποια ανταμοιβή για τους κόπους σου και όχι να το κάνεις τζαμπέ. Για αυτό και εγώ θα απαιτήσω μισθό από την administration ομάδα του Passengers. Δεν γίνεται να γράφω αρθράρες και να μην παίρνω τίποτα, παρά μόνο ένα “pat pat” στην πλάτη (Passengers: Χμμμ, μπάα!!). Τι μπα ρε; Δεν “Μπα” να….αγαπηθείτε; Δεύτερον, αυτό ίσως συμβολίζει και την υπερβολική καλοσύνη ώρες ώρες. Αν κάνεις κάτι και βοηθήσεις τον άλλον και μετά ο άλλος δεν σε βοηθήσει πίσω, τότε μετανιώνεις την πράξη από καρδιάς που έκανες. Οπότε μην κάνεις τίποτα χωρίς να προσέξεις σε ποιο άτομο το κάνεις. Μην βοηθάς τον οποιοδήποτε “φίλο”, αν δεν ξέρεις ότι θα λάβεις κάτι πίσω.

4) In their last moments, people show you who they really are

Στις τελευταίες τους στιγμές, οι άνθρωποι σου δείχνουν πραγματικά ποιοι είναι. Αληθινό. Αν σκεφτούμε ότι όταν είχαμε την δυσάρεστη στιγμή να δούμε αγαπημένους μας να φεύγουν, πάντα τους βλέπαμε ήρεμους, χωρίς να έχουν άγχη και χωρίς να σκέφτονται τα προβλήματα τους. Βλέπουμε πραγματικά ποιοι είναι και ταυτόχρονα βλέπουμε και εμείς ότι η ζωή είναι μικρή και πρέπει να την περνάμε με όσο το δυνατόν περισσότερες χαρές γίνεται.

5) Their morals, their code; it’s a bad joke. Dropped at the first sign of trouble. They’re only as good as the world allows them to be. You’ll see- I’ll show you. When the chips are down these, uh, civilized people? They’ll eat each other

Τέλος, επέλεξα να κλείσω με την ατάκα που προσωπικά σημάδεψε εμένα και με βρήκε σύμφωνο 100%. Με λίγα λόγια, αυτό που λέει η ατάκα αυτή, είναι ότι όλοι οι κώδικες, όλα τα ιδανικά, χάνονται όταν υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και οι άνθρωποι “τρώνε” ο ένας τον άλλον. Πολλά χρόνια τώρα, ο κόσμος προωθεί το “Survival of the Fittest“, δηλαδή την επιβίωση του πιο κατάλληλου. Όλη μας η ζωή έχει δομηθεί ανταγωνιστικά. Πότε πραγματικά υπήρξε φορά που ένας μας δεν σκέφτηκε το ότι είναι καλύτερος σε κάτι ή δεν ζήλεψε που κάποιος άλλος τον ξεπερνάει σε ικανότητα; Ποτέ. Ποτέ δεν θα υπάρξει φορά που ο κάθε ένας δεν θα πατήσει τον άλλον, για να βρει μια δουλειά ή να λάβει καλύτερα τα εύσημα για κάτι. Δυστυχώς η κοινωνία έτσι έχει ρυθμιστεί και έτσι σπάνια θα υπάρξουν οι φορές που θα σκεφτούμε το καλό του άλλου.Καλό βέβαια, το οποίο θα έχει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, όπως προείπαμε.  Βαθύ έτσι δεν είναι;

Τελικά, ίσως ο ρόλος του Ledger να είχε μεγαλύτερη σημασία από όσα καταλάβαμε. Μπορεί έτσι, με την δική του ασχήμια και τρέλα, να είδαμε την αποτύπωση της σύγχρονης κοινωνίας. Το πόσο κοντά μπορούμε να έρθουμε όλοι μας σαν μια γροθιά και εν τέλει το πόσο μακριά βρισκόμαστε. Τροφή για σκέψη, δεν λέτε;

Μέχρι το επόμενο μου άρθρο, stay tuned στους Passengers. 

Leave a Response