ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Muhammad Ali vs Chuck Wepner: Ο αγώνας που έφερε τον Rocky στις ζωές μας.

383views

H χρονιά είναι 1976 και ο Sylvester Stallone βγάζει στους κινηματογράφους το πρώτο Rocky”. Η ταινία γίνεται μεγάλη επιτυχία και ο κύριος λόγος για αυτό είναι ο πρωταγωνιστής της, ο Rocky Balboa, τον οποίο υποδύεται ο “Sly” της καρδιάς μας. Ο Balboa, είναι λίγο πολύ σαν όλους εμάς, σε σχέση με τους εξιδανικευμένους χαρακτήρες που παρουσιάζονται ως πυγμάχοι εκείνη την εποχή. Είναι ανθρώπινος, είναι φτωχός, είναι και λίγο “χαζούλης” σε σχέση με τους δυνατούς και έξυπνους ήρωες που συναντάς στο κινηματογράφο εκείνη την εποχή.

Και όμως, μέσα από όλα αυτά, ο Rocky, έγινε ένα σύμβολο της Αμερικής και πολλοί τον θεωρούν ως τον ορισμό του “Αμερικάνικου Ονείρου”, που πρεσβεύει η χώρα των ΗΠΑ, με την έννοια ότι ο κάθε ένας μπορεί να δουλέψει σκληρά και να καταφέρει τα πάντα στην λεγόμενη “Χώρα της Ευκαιρίας”. Ωστόσο, κανείς δεν ήξερε πως ακριβώς δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας του Rocky στο μυαλό του Stallone, όταν ο ίδιος έγραφε το σενάριο το 1975. Εγώ όμως ξέρω (Passengers team: Εντάξει ξερόλα, το καταλάβαμε).


Άμα σας έλεγα το όνομα Chuck Wepner, σίγουρα όλοι θα μου απαντούσατε “Ποιος είναι αυτός;”. Άμα σας έλεγα, ωστόσο, το όνομα Muhammad Ali, σίγουρα ακόμη και οι πιο άσχετοι με τον χώρο της πυγμαχίας, θα μου απαντούσατε ότι τον είχατε ακουστά. Ο Ali ήταν και θα είναι ένας από τους πιο γνωστούς αθλητές της Αμερικής. Η ταχύτητα του στο ρινγκ, σε συνδυασμό με την δύναμη του και ταυτόχρονα το μεγάλο του στόμα, τον έκαναν να μείνει ανεξίτηλα στις μνήμες πολλών.

O Wepner από την άλλη, δεν είναι και τόσο γνωστός. Ένας boxer που δεν ήταν τόσο αθλητικός σαν τον Ali, ωστόσο είχε την δυνατότητα να αντέχει τα πιο δυνατά χτυπήματα των αντιπάλων του και κάθε φορά κατέληγε στο νοσοκομείο η τουλάχιστον ματωμένος.  Κάτι σας θυμίζει έτσι δεν είναι; Τα ονόματα αυτών των δύο, συνδέονται τόσο στενά, ακριβώς γιατί, τέθηκαν αντιμέτωποι για τους δύο τίτλους που είχε στην κατοχή του ο Ali στις 24 Μαρτίου του 1975 στο γκρεμισμένο πια, Richfield Colosseum.

Οι ειδικοί της εποχής, πριν τον αγώνα, κάνανε λόγο για μια “βόλτα στο πάρκο” για τον Ali, αφού συγκριτικά με τις υπόλοιπες προκλήσεις στην καριέρα του θρυλικού πυγμάχου, ο Wepner ήταν από τις πιο εύκολες. Ωστόσο, μόνο αυτό δεν αποδείχτηκε. Το “τοτέμ” της παγκόσμιας πυγμαχίας τα βρήκε δύσκολα απέναντι στον 35χρονο Wepner, ο οποίος στον ένατο γύρο, έριξε τον μεγάλο Ali στο καναβάτσο. Παρ’όλα αυτά ο Ali σηκώθηκε και από εκεί και μετά το “σφυροκόπημα” άρχισε για τα καλά. Ο Chuck Wepner άντεξε μέχρι τον 15ο γύρο, όπου και τελικά, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, έπεσε στο καναβάτσο.

Μπορεί να ηττήθηκε, ωστόσο οι πάντες, επικροτούσαν την προσπάθεια του Wepner και την αντοχή του απέναντι στα χτυπήματα του Ali. Κάπου εκεί λοιπόν, ανάμεσα στο πλήθος που είδε τον αγώνα, βρισκόταν και ο Sylvester Stallone, ο οποίος μετά τον αγώνα, μέσα σε τρεις ημέρες και αφού πήρε μια μικρή συνέντευξη από τον Wepner, είχε ετοιμάσει το σενάριο της πρώτης ταινίας Rocky, με τον χαρακτήρα του Balboa από τότε να συνδέεται στενά με το όνομα του Chuck και αυτόν του Apollo Creed, του “κακού” της πρώτης ταινίας, με τον θρυλικό Muhammad Ali.

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι ο “Sly” να παραδεχτεί πως ο Wepner αποτέλεσε την έμπνευση του για τον Rocky Balboa. Ωστόσο, όταν το έκανε, όλοι αναγνώρισαν το πόσο δυνατός σαν άνθρωπος ήταν ο Αμερικάνος μαχητής, που για 15 γύρους, κοίταξε τον καλύτερο πυγμάχο που έχει περάσει ποτέ από τον χώρο στα μάτια. Από τότε τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το Αμερικάνικο σύμβολο, που λέγεται Rocky Balboa, γεννήθηκε και ο Sylvester Stallone ερμήνευσε τον πιο γνωστό χαρακτήρα της καριέρας του (πλην του John Rambo).

Και όλα αυτά, εξαιτίας ενός αγώνα και εξαιτίας της αντοχής ενός άσημου πυγμάχου. Για φαντάσου!

Leave a Response