ΤΑΙΝΙΕΣΤΣΙΛ

Οι καλύτερες ταινίες του Ιανουαρίου 2019

379views

Ανάμεσα από διάφορες ταινίες του περασμένου μήνα κατέληξα να αναφερθώ στις δύο πιο πετυχημένες κατά την γνώμη μου ταινίες. Και οι δύο επικεντρώνονται στο θέμα του ρατσισμού, η καθεμία βέβαια αναφέρεται σε διαφορετική μορφή του.

 

 

Το πράσινο βιβλίο: 

 

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία του Tony Lip. Ο Tony Lip ένας λαϊκός και άξεστος άνδρας, αναλαμβάνει καθήκοντα του σοφέρ του Dr. Don Shirley o οποίος είναι ένας παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικάνος πιανίστας. Αποστολή του Tony είναι να μεταφέρει τον Don Shirley ασφαλή καθ’όλη την διάρκεια της περιοδείας του από το Manhattan έως τον βαθύ Αμερικάνικο Νότο. Η ταινία χρονολογείται στο 1960 γεγονός που επηρεάζει το ταξίδι των δύο ηρώων καθώς μέσα σε αυτό έρχονται αντιμέτωποι με τον ρατσισμό, την σκληρότητα και την αγένεια αλλά και με διάφορους κινδύνους. Ο μοναδικός τους σύμμαχος είναι το ”Πράσινο Βιβλίο” το οποίο τους πληροφορεί για τα ασφαλή καταλύματα και εστιατόρια εκείνης της εποχής για έγχρωμους. Αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες θα παραμερίσουν τις διαφορές τους λόγω της περιοδείας και άθελα τους θα δημιουργήσουν μια πραγματική φιλία.

 

 

Το Πράσινο Βιβλίο άξια κατέχει τον τίτλο του Οσκαρικού Φαβορί της χρονιάς, καθώς πρόκειται για μια ταινία μεγάλου ποιοτικού επιπέδου. Είναι μια από τις ταινίες  που μιλάει κατευθείαν στη καρδία και σε βάζει αμέσως σε μεγάλους στοχασμούς. Μια ταινία έντονα αντιρατσιστική που θίγει μεγάλα και κρίσιμα ακόμα και για τις σημερινές εποχές θέματα. Καταπληκτικές οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών καθώς και οι μουσικές σκηνές της ταινίας. Αξιόλογο και χιουμοριστικό σενάριο, καυστικό όπου πρέπει,χωρίς να φεύγει από το συγκινητικό πλαίσιο της ταινίας.

 

 

Mary, Queen of scots:

Η νεαρή Μαίρη μετά τον Θάνατο του άντρα της γυρνάει στην μητρικής της χώρα την Σκοτία για να διεκδικήσει τον θρόνο που δικαιωματικά της ανήκει. Όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα για εκείνη καθώς την Σκοτία διοικεί πλέον η επιβλητική Βασίλισσα Ελισάβετ Ι της Αγγλίας. Επιπλέον οι προτεστάντες που εξουσίαζαν εκείνο τον καιρό ανάμεσα τους και ο ετεροθαλής αδερφός της Μαίρης, θεωρούσαν την ίδια ανάξια  βασίλισσα όχι λόγω των  διοικητικών της ικανοτήτων αλλά για τον γεγονός ότι ήταν γυναίκα κάτι που για αυτούς ήταν αντίθετο με το θέλημα του Θεού.

 

 

Πρόκειται για μια ταινία που επικεντρώνεται στον σεξισμό των γυναικών. Αρκετά σκληρή σε πολλές φάσεις με γεγονότα που εξελίσσονται γρήγορα το ένα μετά τον άλλο. Θέλει αρκετή προσοχή στο να μην χάσεις σκηνές επειδή υπάρχει έντονος βομβαρδισμός γεγονότων. Καλογυρισμένη με πετυχημένο καστ ηθοποιών. Προβάλλει την προσπάθεια της γυναικείας χειραφέτησης σε μια ανδροκρατούμενη εποχή. Μεγάλης διάρκειας ταινία, γεγονός που κουράζει λίγο τον θεατή όμως δεν μειώνει την αξιόλογη υλοποίηση της ταινίας.

2 Comments

Leave a Response