ΣΧΕΣΕΙΣΦΙΛΙΕΣ

Οι πραγματικοί φίλοι… στις γιορτές φαίνονται!

390views

Αναρωτήθηκες ποτέ, πώς γίνεται κάθε Χριστούγεννα ή Πάσχα, με κάποιους να χάνεσαι και με άλλους να λες την συνηθισμένη ειρωνική  όμως  χαριτωμένη ατάκα ‘’Σε βαρέθηκα τόσες μέρες πια!’’; Πώς γίνεται με κάποιους ανθρώπους να έρχεσαι πιο κοντά και με άλλους να απομακρύνεσαι; Κι όμως υπάρχει εξήγηση και σε αυτό! ‘Ολοι μας την περίοδο των γιορτών επιλέγουμε υποσυνείδητα, κατά κύριο λόγο, να αφιερώσουμε τον περισσότερο χρόνο μας σε άτομα που θεωρούμε σημαντικά ή τρέφουμε κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια. Στην κορυφή  αυτής της λίστας φυσικά, βρίσκεται οικογένειας μας. Έπειτα ακολουθούν οι φίλοι μας και κάποια σχέση ή αίσθημα (εφόσον  υπάρχει). Και αυτό συμβαίνει διότι τις γιορτές, μας δίνεται η ευκαιρία και ο χρόνος κυρίως, να διασκεδάσουμε, να κάνουμε εκδρομές, να ‘’ξεφύγουμε’’ γενικά από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, με ανθρώπους  όμως  που θέλουμε να μοιραστούμε αυτόν τον χρόνο μαζί τους. Με εκείνους που αγαπάμε, νοιαζόμαστε και μας γεμίζουν ψυχικά αλλά και πνευματικά  χωρίς να μας προκαλούν δεύτερες σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα. Επομένως αν τώρα τις γιορτές είχες κάποιον φίλο ή φίλη που ήθελε να κάνετε τα πάντα μαζί, κατά πάσα πιθανότητα, να σε θεωρεί όντως το «κολλητάρι» του.

Μία άλλη απόδειξη στο ποιοί είναι φίλοι μας είναι, η ανταλλαγή δώρων (Τα Χριστούγεννα κυρίως). Δεν είναι ανάγκη κάποιος να σου φέρει το πιο ακριβό κόσμημα, ούτε το καλύτερο ρολόι, αλλά μονάχα με ένα μικρό αξίας δώρο, ακόμα και ένα γλυκό ή φαγητό που έφτιαξε εκείνος/η μόνο και μόνο για να το δώσει σε εσένα, σε συνδυασμό την έκφραση «είδα αυτό και σκέφτηκα εσένα» ή «σου έφτιαξα τα αγαπημένα σου… μελομακάρονα!», σου δείχνει ότι σε εκτιμάει ως άνθρωπο και νιώθει τυχερός που σε έχει στη ζωή του. Και ειδικά σε εποχές που η οικονομική κρίση της  χώρας έχει επηρεάσει αν όχι όλους, αλλά τους περισσότερους ανθρώπους, μία τέτοια κίνηση γίνεται αρκετά πιο δύσκολα από ότι παλιότερα. Τέλος έρχονται οι ευχές. «Καλό Πάσχα», «Καλά Χριστούγεννα», «Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος» και τόσες άλλες που οι περισσότεροι πλέον τις λέμε από συνήθεια χωρίς να σκεφτόμαστε αν όντως τις εννοούμε. Στις μέρες μας ειδικά, με την χρήση του facebook και του instagram  είναι πολύ εύκολο να στείλεις  απλά  το ίδιο μήνυμα σε όλους  τους διαδικτυακούς σου φίλους, χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον καθένα ξεχωριστά. Αυτό όμως δεν είναι λίγο απρόσωπο;

Λίγοι είναι αυτοί που θα σε πάρουν τηλέφωνο, και αυτοί που θα το κάνουν θα είναι συνήθως συγγενείς που απλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τα μηνύματα. Θα υπάρξουν όμως και άλλοι που είτε μέσω μηνύματος, είτε μέσω τηλεφώνου νιώθεις ότι οι ευχές τους δεν είναι τυχαίες, ούτε συνηθισμένες, αλλά ότι η κάθε λέξη τους έχει νόημα γιατί όντως την εννοούν.

Εν κατακλείδι, οι ευχές είναι τόσες πολλές και από τόσους πολλούς, από άτομα που ήταν δεδομένο ότι θα σου ευχηθούν και από άλλα που σε ξάφνιασαν και μόνο που σε θυμήθηκαν, όμως είμαι σίγουρη ότι όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε πότε κάποιος εννοεί μέσα από την καρδία του όσα μας εύχεται… και πότε κάποιος έκανε απλά copy paste το προηγούμενο μήνυμα…!

Leave a Response