ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕΤΣΙΛ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

195views

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – μια μέρα αφιερωμένη στους λάτρεις των βιβλίων σε όλο τον κόσμο. Επίσης αποκαλούμενη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή Διεθνής Ημέρα του Βιβλίου, αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στην προώθηση της ανάγνωσης βιβλίων, των εκδόσεων και των πνευματικών δικαιωμάτων. Ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 1995 και είναι μια ετήσια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO). Πολλά προγράμματα οργανώνονται σήμερα με επίκεντρο την ανάγνωση βιβλίων, την προώθησή τους, τις συναντήσεις με  συγγραφείς και τις νέες εκδόσεις, με σκοπό τον εορτασμό της αγάπης για τα βιβλία.

Η αρχική ιδέα ήταν του Βαλεντιανού συγγραφέα Vicente Clavel Andrés ως ένας τρόπος να τιμήσει τον συγγραφέα Miguel de Cervantes, αρχικά στις 7 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησής του, στη συνέχεια στις 23 Απριλίου, ημερομηνία θανάτου του. Το 1995, η UNESCO αποφάσισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων θα γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, δεδομένου ότι η ημερομηνία είναι επίσης η επέτειος του θανάτου του William Shakespeare και της Inca Garcilaso de la Vega, καθώς και η γέννηση ή ο θάνατος πολλών άλλων εξέχοντων συγγραφέων.

 

Πεντακόσιες εκδηλώσεις, 300 συγγραφείς, 250 εκδότες στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 9 έως και Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ – HELEXPO).

Κατά τη διάρκειά της θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις, φεστιβάλ, προβολές ταινιών, εργαστήρια, εκθέσεις, παράλληλες και άλλες δράσεις.

Το κεντρικό θέμα της 16ης ΔΕΒΘ θα είναι το «Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία» ενώ τιμώμενη θα είναι η Ισπανόφωνη Λογοτεχνία.

 

 

Λυπηρό είναι το γεγονός πως ο άνθρωπος σήμερα έχει αποξενωθεί από το βιβλίο και περιορίζεται σε online αναγνώσεις, συνήθως μικρής έκτασης, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Η μαγεία του βιβλίου, ωστόσο, κρύβεται στην αίσθηση. Και η αίσθηση βρίσκεται στην αφή, ακόμα και στην όσφρηση. Όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετικό. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος που ανοίγεται στα χέρια σου και σε αφήνει να τον ανακαλύψεις μέχρι την τελευταία σπιθαμή του. Ένας κόσμος μόνο για σένα. Ένας κόσμος που μας λείπει και τον χρειαζόμαστε.

Οι δικαιολογίες πολλές, με επικρατέστερη τον “σύγχρονο τρόπο ζωής” που δεν μας αφήνει περιθώρια για τέτοιες “σπατάλες” του πολύτιμου χρόνου μας. Μεταξύ μας τώρα, αν μου πεις πως δεν μπορείς να ξεκλέψεις λίγες στιγμές από την τόσο πολυάσχολη μέρα σου και να τις αφιερώσεις σε κάτι που θα σε κάνει να ταξιδέψεις (κι ας είσαι απλά κολλημένος στον καναπέ σου), τότε ψεύδεσαι και το ξέρεις κι εσύ. (“Σούζυ, τρως… και ψεύδεσαι και τρως!”)

Υπάρχει άνθρωπος που δεν θέλει να δημιουργήσει έναν δικό του χωροχρόνο τον οποίο θα μπορεί να επισκέπτεται όποτε θέλει, στον οποίο τους κανόνες τους ορίζει αυτός, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, όπου τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν; Όχι.

Υπάρχει τρόπος να το καταφέρεις αυτό; Ναι, και ξέρεις πώς.

Οπότε τι περιμένεις;

Καλό ταξίδι!

 

“There is no friend as loyal as a book.” –  Ernest Hemingway

“Reading is a conversation. All books talk. But a good book listens as well.”Mark Haddon

“I have always imagined that paradise would be la kind of library.”Jorde Luis Borges

“Anyone who says they have only one life to live must not know how to read a book.” – Unknown

“We lose ourselves in books. We find ourselves there too.” – Unknown

“Θέλω να διαβάζω βιβλία που να με κάνουν να γελάω, να κλαίω, να φοβάμαι, να ελπίζω και να υψώνω θριαμβευτικά την γροθιά μου. Θέλω να μ’αγκαλιάζουν τα βιβλία, να μ’αρπάζουν απ΄τον σβέρκο ή τον λαιμό. Ακόμα κι αν μου ρίχνουν γροθιά στο στομάχι, δεν με πειράζει. Διότι υπάρχουμε για να νιώθουμε.”
ΜΑΤ ΧΕΙΓΚ, ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

 

Leave a Response