ΛΙΓΟ ΑΠ'ΟΛΑ

Πάσχα στο χωριό

388views

Πες αλήθεια, και εσύ περιμένεις πως και πως να έρθει το Πάσχα για να κάθεσαι όλη μέρα να αράζεις στον καναπέ ή να κοιμάσαι. Το Πάσχα λίγο πριν την εξεταστική πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είναι μια ευκαιρία για διάβασμα από νωρίς. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, δεν πρόκειται να διαβάσεις τίποτα άλλο πέρα από υπότιτλους ταινιών ή σειρών και μηνύματα των φίλων σου.

Τις 15 αυτές μέρες των διακοπών του Πάσχα τις θυμόμαστε όλοι από μικρά παιδιά ως το πιο ωραίο διάλειμμα λίγο πριν το καλοκαίρι.Το πασχαλινό τραπέζι, oι αυγομαχίες, τα τσουρέκια της γιαγιάς και τα τσίπουρα με παππούδες και θείους δίνουν μια διαφορετική διάσταση στην όλη φάση κάνοντάς την όλο και πιο ευχάριστη.

Κάποιοι έχουμε συνδεδεμένες τις διακοπές του Πάσχα με το χωριό. Ο παππούς η γιαγιά και όλο το σόι θα είναι εκεί για 15 μέρες να μας θυμίζουν ότι υπάρχει λόγος που η οικογένειά μας συγκεντρώνεται μόνο 3 φορές τον χρόνο. Οι τσακωμοί, τα αστεία, τα παιχνίδια και οι έξοδοι κατά την διάρκεια αυτών των ημερών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κλασικής ελληνικής οικογένειας. Τα μικρά ξαδέλφια που θα μας πρήζουν για να παίξουμε μαζί τους αλλά και τα μεγάλα που θα μας πουν «έλα να βγούμε για ποτό» θα είναι η καλύτερη συντρόφια κάθε μέρα. Μπορεί να σας μαλώσει η γιαγιά που θα βγείτε για ποτό μεγάλη Τετάρτη, αλλά με μια αγκαλιά θα καθαρίσετε.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η σημαντικότερη μέρα του απ’όλες τις άλλες. Η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις εκείνη την ημέρα δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις τεράστιες ποσότητες κρέατος, τσουρεκιού και γλυκών που θα ξεκινήσεις να τρως από το πρωί και θα σταματήσεις να καταναλώνεις το βράδυ εκείνης της ημέρας.

Εννοείται πως η γιαγιά θα το εκμεταλλευτεί και θα σου γεμίζει το πιάτο όλο και πιο πολύ κάθε φορά που θα βλέπει μια γωνία του άδεια, αυτός είναι ο ρόλος της εκείνη την ημέρα, να σας ταΐζει μέχρι σκασμού. Τα αστεία του μπαμπά τα οποία συνήθως προέρχονται από κρύα ανέκδοτα που έχει διαβάσει στο internet αλλά και εκείνος ο θείος που «θα καθίσει με την νεολαία» είναι ό, τι πιο κρίντς θα έχεις να αντιμετωπίσεις εκείνη την ημέρα.

Επίσης, θα ακούσεις εκείνα τα κλασικά λαϊκοσκυλάδικα τραγούδια που παίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μόνο εκείνη την ημέρα. Θα τα χορέψεις παρέα με τον παππού και θα σου αρέσει τόσο πολύ που απλά θα πίνεις και θα πίνεις μέχρι να σιγουρευτείς ότι δεν θα θυμάσαι τίποτα την επόμενη μέρα. Γενικά αυτή η μέρα θα είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ μια ατελείωτη παράνοια που θα την συζητάς με τους φίλους σου και θα γελάτε.

Αναπόσπαστο κομμάτι όμως είναι οι παρέες, τα άτομα που μεγαλώσατε μαζί, και φέτος το Πάσχα, όπως και κάθε Πάσχα, θα του δώσετε να καταλάβει. Από μικρά παιδιά, το Πάσχα ήταν ο προάγγελος του καλοκαιριού για σας, μια ευκαιρία για ξέσκασμα πριν το μεγάλο μπάμ. Τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές και οι βόλτες με τα ποδήλατα στα χωράφια γύρω από το χωριό μπορεί τώρα να σας λείπουν, πέρασε καιρός από τότε, αλλά κάποτε τα κάνατε καθημερινά απολαμβάνοντας κάθε στιγμή πριν έρθει η ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού.

Είστε το παρεάκι που την μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο γελούσατε λέγοντας τα νέα σας και οι γιαγιάδες γύρω-γύρω σας στραβοκοίταγαν. Το παρεάκι που θα μαζευτεί το βράδυ στην πλατεία να τα πει όπως παλιά, θα γελάσει με τα ίδια αστεία και θα κάνει τα ίδια πειράγματα, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Θα γελάσετε πάλι με τον παπά και την αστεία του προφορά και θα θυμηθείτε όλες εκείνες τις φορές που κάποιος έπεσε από το ποδήλατο όταν ήταν μικρός ή κάρφωσε στη μαμά του τις αταξίες που κάνατε όλοι μαζί και παραλίγο να φάτε τα μούτρα σας. Θα κάνατε δηλαδή σε 15 μέρες πάνω-κάτω όλα εκείνα τα πράγματα που θα κάνετε το καλοκαίρι, απλά θα φοράτε και ζακέτα.

Δεν ζούμε βέβαια όλοι τις ίδιες καταστάσεις, στα ίδια μέρη, με τους ίδιους ανθρώπους. Για τον καθένα το Πάσχα του είναι διαφορετικό, δεν είναι πάντα σε χωριό και δεν περιλαμβάνει πάντα το σύνολο της οικογένειας. Μπορεί να μην σουβλίζουν όλοι αρνί (υπάρχουν και οι vegan). Οι διακοπές του Πάσχα αρέσουν στον καθένα για διαφορετικούς λόγους, σε κάποιους μπορεί να μην αρέσουν καν.

Αν ρωτάς εμένα, σαν παιδί ήταν η καλύτερη προθέρμανση για το καλοκαίρι που έπεται.
Σαν φοιτήτρια, το καλύτερο διάλειμμα και μία καλή ευκαιρία για ξεκούραση πριν την εξεταστική. Ας ελπίσουμε ότι θα διασκεδάσουμε και θα μαζέψουμε αρκετές δυνάμεις για τις προκλήσεις που περιμένουν τον καθένα μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού.

1 Comment

  1. Απλά ενα τελειο άρθρο …που σε χτυπάει ακριβώς στη ψυχή και σου ξυπνάει αναμνήσεις και ανυπομονησία για το Αύριο!!!!

Leave a Response