ΤΑΞΙΔΙΑΤΣΙΛ

Πατρινό καρναβάλι για πάντα.

365views

«Γιατί ήρθε πάλι ναι, το καρναβάλι ναι, γιορτή μεγάλη ναι, ΟΛΕ». Σε λίγο καιρό έχουμε καρναβάλι και δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Το καρναβάλι στην Πάτρα ξεκίνησε πριν από 180 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τεράστια επιτυχία. Το Πατρινό καρναβάλι οφείλεται σε διάφορα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας, έχει επιρροές από την Ιταλία και τα Επτάνησα, καθώς επίσης και σε διάφορα έθιμα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια εορτασμού του καρναβαλιού στην Πάτρα. Σύμφωνα με την παράδοση, το καρναβάλι της Πάτρας ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αποκριάτικος χορός μετά την απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους.

 Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται το καρναβάλι της Πάτρας και συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί. Σπουδαίο ρόλο στην οργάνωση του καρναβαλιού παίζουν τα groups ή αλλιώς τα πληρώματα, τα οποία αποφασίζουν τα θέματα που θα σατιριστούν, τις στολές  οι οποίες θα φορεθούν απ’ τους καρναβαλιστές και γενικότερα συντονίζουν διάφορες διαδικασίες σχετικές με αυτό τον θεσμό. Αξίζει να σημειωθεί, πως κάθε χρόνο οι στολές των πληρωμάτων είναι καταπληκτικές, έχουν φαντασία και οι δημιουργοί τους κάθε φορά ξεπερνούν τον εαυτό τους. Πέρα απ’ τα πληρώματα που θα παρελάσουν, υπάρχουν και φαντασμαγορικά άρματα, τα οποία έχουν επίκαιρα θέματα συνήθως με πολιτικό περιεχόμενο. Τα άρματα που κλέβουν την παράσταση είναι αυτό του βασιλιά καρνάβαλου καθώς και της βασίλισσας.


Οι εκδηλώσεις του Πατρινού καρναβαλιού ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται είναι:

  1. To κυνήγι κρυμμένου θησαυρού:

Τα άτομα που θα παίξουν το συγκεκριμένο παιχνίδι χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα με το θέμα μεταμφίεσης που έχουν επιλέξει. Το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού περιλαμβάνει διάφορες ερωτήσεις ιστορίας, μαθηματικών, φιλολογίας ή ερωτήσεις πρακτικών γνώσεων. Ακόμη, περιλαμβάνει ασκήσεις πλοήγησης, δηλαδή τα άτομα προσπαθούν να βρουν διάφορα στοιχεία τα οποία είναι διασκορπισμένα σε όλη την πόλη, παίζουν παιχνίδια παντομίμας, παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς ζωγραφικής και πολλά άλλα. Στο τέλος, η κάθε ομάδα βαθμολογείται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στις προηγούμενες δράσεις και έτσι βγαίνει η νικήτρια ομάδα.

  1. Τα μπουμπούλια:

Είναι ένα παραδοσιακό έθιμο της Πάτρας. Περιλαμβάνει απογευματινούς χορούς στους οποίους τα κορίτσια – ντάμες δεν έχουν καβαλιέρο. Φορούν μαύρο και φαρδύ ντόμινο καθώς και μάσκα, έτσι ώστε να μην αναγνωρίζονται και οι καβαλιέροι να τις επιλέγουν τυχαία.

  1. Το καρναβάλι των μικρών:

Το καρναβάλι των μικρών αποτελείται από χιλιάδες μικρούς καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα. Κάνουν παρέλαση σε όλους τους δρόμους της Πάτρας και χωρίζονται σε διάφορες ομάδες (πχ ανάλογα με το σχολείο τους ή το φροντιστήριο τους). Την παρέλαση αυτή συνοδεύει η μπάντα του δήμου και μαζορέτες, έχουν δικά τους τραγούδια και συναγωνίζονται με μεγάλη επιτυχία την παρέλαση των μεγάλων.

  1. Η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση:

Στη συγκεκριμένη παρέλαση συμμετέχουν μόνο οι ομάδες του κρυμμένου θησαυρού και όχι άρματα. Χορός, κέφι, γέλια και οι απίστευτες στολές προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.

  1. Η μεγάλη παρέλαση:

Εδώ είναι η κορύφωση του Πατρινού καρναβαλιού. Πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και συμμετέχουν τα πληρώματα αλλά φυσικά και τα καρναβαλικά άρματα τα οποία προηγούνται. Η παρέλαση αυτή διαρκεί πολλές ώρες και διασχίζει όλη την Πάτρα.

  1. Η τελετή λήξης:

Μετά την μεγάλη παρέλαση σειρά έχει η καύση του βασιλιά καρνάβαλου, για να αποχαιρετιστεί το φετινό καρναβάλι και να δοθεί ραντεβού για το επόμενο. Η τελετή λήξης πραγματοποιείται στο λιμάνι της Πάτρας υπό το φως πολλών πυροτεχνημάτων.

Τις τελευταίες μέρες του καρναβαλιού, όπου είναι και η κορύφωση, όλοι είναι στους δρόμους με ένα μπουκάλι Μαυροδάφνη (ντόπιο κρασί της Πάτρας) στο χέρι και χορεύουν ξέφρενα στους ρυθμούς των καρναβαλίστικων τραγουδιών, γνωρίζεις καινούργια άτομα και όλοι οι καρναβαλιστές γίνονται μια παρέα. Με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα μπορείς να μασκαρευτείς και να τραβήξεις τα βλέμματα όλων (εγώ συνήθως προτιμώ τις τρομακτικές στολές).

                                                  

Μην διστάσεις λοιπόν, αυτές τις Απόκριες να τις περάσεις στην Πάτρα. Θα περάσεις απίστευτα και είμαι σίγουρη πως θα θέλεις να πηγαίνεις κάθε χρόνο εκεί. Εγώ ανυπομονώ να καρναβαλιστώ για μια ακόμη φορά εκεί και ελπίζω το ίδιο να κάνεις και εσύ. Και αν δεν έχεις που να μείνεις μην ανησυχείς! Δεν πρόκειται να κοιμηθείς καθόλου αυτές τις μέρες και επίσης καρναβάλι είναι, θα σε φιλοξενήσει ακόμα και ο τριτοξάδερφος του γείτονά σου.

Leave a Response