ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕΤΣΙΛ

Πως να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία!

417views

Είσαι από τους ανθρώπους που ακούνε βιβλίο και τρέχουν, από αυτούς που το περισσότερο που έχουν διαβάσει είναι συνταγή για κέικ, από αυτούς που κάθε φορά που τους φέρνουν δώρο ένα βιβλίο ξεκινάνε διαβάζουν τις πρώτες δύο σελίδες και το παρατάνε; Αν ναι, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο.

  1. ΦΤΙΑΞΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα για το πότε σε βολεύει να διαβάζεις, μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχεις οργανώσει το χρόνο σου ώστε να γνωρίζεις την ακριβής ώρα που θα ξεκινήσεις και θα τελειώσεις. Έτσι δεν θα υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις εφόσον είναι σωστά δομημένο το πρόγραμμα σου.

 

  1. ΕΠΙΛΕΞΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Διάλεξε ένα βιβλίο που το περιεχόμενο του σε ενδιαφέρει πραγματικά και έχεις την περιέργεια να μάθεις τι συμβαίνει στις επόμενες σελίδες. Μια καλή επιλογή, είναι  τα αστυνομικά μυθιστορήματα καθώς δημιουργούνται συνεχώς αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία σε κάνουν να διαβάζεις με μεγαλύτερη «μανία».

 

  1. ΒΑΛΕ ΣΤΟΧΟΥΣ

 

Στην αρχή προσπάθησε να βάλεις μικρούς και εφικτούς στόχους που θα είσαι σε θέση να τους πραγματοποιήσεις για παράδειγμα μην έχεις ως αρχικό στόχο να διαβάσεις όλο το βιβλίο σε δύο μέρες διότι το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρεις και να πελαγώσεις. Ξέρεις τις δυνατότητες σου γι’ αυτό προσπάθησε οι στόχοι σου να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ώστε κάθε φορά που πετυχαίνεις το σκοπό σου  να παίρνεις κουράγιο και ώθηση για να συνεχίσεις στον επόμενο.

 

  1. ΑΞΙΑ

 

Κάθε φορά που δεν έχει όρεξη να διαβάσεις σκέψου για ποιο λόγο έχεις μπει σ’ αυτή τη διαδικασία, για ποιο λόγο «σπαταλάς» το χρόνο σου μ’ αυτόν τον τρόπο και όχι κάπως αλλιώς, που ίσως σου αρέσει περισσότερο. Ο λόγος διαφέρει ανά άτομο, κάποιοι διαβάζουν για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο και τη φαντασία τους, άλλοι για να αποκτήσουν γνώσεις πάνω σε κάποιο θέμα και ίσως κάποιος άλλος το βλέπει σαν ένα μέσο για να χαλαρώνει και να  ξεφεύγει από την πραγματικότητα που τον βασανίζει. Το ζητούμενο είναι να μην σταματάς να προσπαθείς για το σκοπό που έχεις βάλει, όποιος και αν είναι αυτός.

  1. ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΟ

 

Θα μπορούσες να συνδυάσεις το διάβασμα με κάτι άλλο που σε ευχαριστεί έτσι θα ανυπομονείς ακόμη περισσότερο να έρθει η ώρα να πιάσεις το βιβλίο στα χέρια σου.

Αυτό μπορεί να είναι η αγαπημένη σου μουσική που σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι καλύτερα, μπορεί να είναι ο ύπνος δηλαδή να διαβάζεις λίγο πριν κοιμηθείς , μπορεί να είναι το αγαπημένο σου τσάι ή γλυκό, μπορεί να είναι οτιδήποτε σε κάνει χαρούμενο και παραγωγικό.

 

  1. ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΙΛΟ

 

Σε κάποιους πιάνει και σε κάποιους άλλους όχι, το να διαβάζουν με παρέα. Καλό θα ήταν το άτομο που διαβάζεται μαζί να μην είναι ένα πολύ κοντινό σου πρόσωπο γιατί μετά θα επέλθουν τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς θα σπαταλάτε το χρόνο σας συζητώντας και όχι διαβάζοντας. Αυτή είναι η μία πιθανή εξέλιξη ή άλλη είναι ότι ο ένας θα παρακινεί τον άλλον να προσπαθεί περισσότερο διότι θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και θα δίνει ο ένας στον άλλον τη δύναμη να συνεχίσει.

 

  1. ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ

 

Να έχεις στο μυαλό σου πως είναι λογικό μετά από ένα σημείο να κολλήσεις, να μην μπορείς να συγκεντρωθείς, να βαριέσαι αφόρητα μόνο που βλέπεις το βιβλίο και να λες «μέχρι εδώ μπορώ, φτάνει». Δεν μπορείς μόνο μέχρι εκεί μπορείς πολύ παραπέρα γιατί πρέπει να θυμάσαι πως τα όρια τα βάζουμε εμείς στον εαυτό μας και κανείς άλλος. Άμα θες πραγματικά να συνεχίσεις θα συνεχίσεις. Μην τρελαίνεσαι  με την πρώτη δυσκολία, θα έρθουν μέρες που δεν θα είσαι σε φάση να διαβάσεις και δεν θα διαβάσεις γιατί δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεσαι. Ξεκίνησες να διαβάζεις βιβλία για κάποιο λόγο, με βάσει αυτόν να κρίνεις πότε αντέχεις λίγο ακόμη και πότε όχι.

 

 

 

 

Leave a Response

Ελένη Μαϊδώνη
Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα του τμήματος φιλολογίας. Της αρέσει να αρθρογραφεί, να παίζει μπάσκετ, να κάνει ταξίδια, να διαβάζει βιβλία και να κοιμάται επί ώρες. Ελπίζει πως κάποια μέρα θα γίνει αυτό που πραγματικά ονειρεύεται.