ΤΑΞΙΔΙΑΤΣΙΛ

Ρώμη: Τι πρέπει να επισκεφθείς;

418views

Ποιός θα έλεγε όχι σε ένα ταξίδι στη Ρώμη; Ποιος θα απέρριπτε την Αιώνια Πόλη με αυτή τη τεράστια κληρονομιά και ιστορία που σημειώνει εδώ και χιλιάδες αιώνες. Ποιος θα έλεγε όχι στη πίτσα, στα σπαγγέτι και στο gelato της Ρώμης; Νομίζω κανείς γι’ αυτό ας δούμε τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς σ’ αυτό το ταξίδι σου.

  • Piazza di Spagna:

Η πρώτη στάση είναι η Πιάτσα ντι Σπάνια, η οποία πήρε το όνομα της από την Ισπανική Πρεσβεία του Βατικανού που υπήρχε εκεί παλαιότερα. Στη μέση της πλατείας βρίσκεται η διάσημη κρήνη “Barcaccia” (σαπιοκάραβο) γλυπτό του Πιέτρου Μπερνίνι.

  • Piazza del Popolo:

Η δεύτερη πλατεία είναι η Πιάτσα ντελ Πόπολο, η οποία παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για εκδηλώσεις και δημόσιες εκτελέσεις. Στο κέντρο βρίσκεται ένας αιγυπτιακός οβελίσκος, γνωστός ως “Obelisco Flaminio”, είναι ο δεύτερος αρχαιότερος και ένας από τους ψηλότερους της Ρώμης. Τον οβελίσκο περιστοιχίζουν τέσσερα σιντριβάνια με μορφή λιονταριού, αιγυπτιακού ρυθμού.

Την πλατεία κοσμούν οι δύο δίδυμες  αναγεννησιακές εκκλησίες της Ρώμης, Santa Maria del Popolo.

 

  • Fontana di Trevi:

Η Fontana di Trevi είναι ένα από τα πολυσύχναστα σιντριβάνια της πόλης που σύμφωνα με την παράδοση όποιος ρίξει ένα κέρμα με γυρισμένη πλάτη «κλειδώνει» την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει κάποια μέρα.

Τα τέσσερα γυναικεία αγάλματα που κοσμούν το επάνω μέρος της κρήνης συμβολίζουν, με φορά από αριστερά προς τα δεξιά, την «Αφθονία των καρπών», την «Γονιμότητα των χωραφιών», τον «Πλούτο του φθινοπώρου» και τέλος την «Ομορφιά των καρπών». Ακριβώς από κάτω, στις δύο πλευρές βρίσκονται τα αγάλματα της Αφθονίας και της Υγείας. Στο κέντρο της κρήνης βρίσκεται το άγαλμα του Ωκεανού, ο οποίος καθοδηγεί ένα άρμα από ένα ανάποδο κοχύλι. Το άρμα οδηγείται από δύο άλογα, ένα αγριεμένο και ένα ήρεμο, συμβολίζοντας έτσι τα δύο πρόσωπα της θάλασσας.

 

  • Amphitheatrum Flavium/Colosseum:

Αποτελεί το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μνημείο και λειτουργεί ως σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή για το όνομα του Κολοσσαίου, είναι ότι παλιότερα στη θέση του υπήρχε ένα «κολοσσιαίο» άγαλμα του Νέρωνα.

Παλαιότερα στο Κολοσσαίο γινόταν παρουσίαση κι έπειτα θανάτωση εξωτικών ζώων ενώ τις απογευματινές ώρες διαδραματίζονταν οι μονομαχίες στις οποίες χρησιμοποιούσαν αιχμάλωτους πολέμου.

Το Κολοσσαίο είχε χωρητικότητα περίπου 50.000 θεατών και τα άτομα κάθονταν με βάση της κοινωνικής τους τάξης. Στον πρώτο από τους τέσσερεις ορόφους καθόταν ο αυτοκράτορας και ο στενός του κύκλος ενώ, στους επόμενους κατά σειρά οι πατρίκιοι, οι ευγενείς και τέλος οι γυναίκες και τα κατώτερα στρώματα της Ρώμης.

  • Ρωμαϊκή Αγορά:

Ανάμεσα στο Καπιτώλιο και στο Κολοσσαίο υπάρχει η Ρωμαϊκή Αγορά, το κέντρο της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ρωμαίων. Αρχικά, λειτουργούσε ως νεκροταφείο αλλά με τη πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε ανεπτυγμένη συνοικία, στην οποία χτίστηκαν ναοί, στοές, αίθουσες αγορεύσεων κ.α.

Κάποια από τα σημαντικότερα μνημεία που σώζονται μέχρι σήμερα είναι ο Ναός των Διοσκούρων (Κάστορα και Πολυδεύκη), η Αψίδα του Τίτου και ο Ναός του Καίσαρα.

  • Βιτόριο Εμανουέλε Β’/ Βωμός της πατρίδος:

Το εθνικό αυτό μνημείο βρίσκεται στη Piazza Venezia και χτίστηκε στα τέλη του 1800. Στο μνημείο υπάρχει το άγαλμα του έφιππου βασιλιά, το οποίο βρίσκεται πάνω σε μια βάση από ανάγλυφα που συμβολίζουν τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας. Κάτω από το οποίο βρίσκεται το μνημείο της πατρίδος ενώ, στη μέση υπάρχει το άγαλμα της Ρώμης. Το 1921 ακριβώς από κάτω προστέθηκε το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη.

 

  • Καπιτώλιο:

Στο λόφο του Καπιτωλίου βρίσκεται το δημαρχείο της πόλης και η πλατεία, η οποία είναι σχεδιασμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο. Στη πλατεία του Καπιτωλίου φτάνει κανείς αφού ανεβεί από την Cordonata, δηλαδή από τη κλίμακα, η οποία είναι, επίσης, σχεδιασμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο.

 

  • Πάνθεον:

Βρίσκεται στη Piazza della Rotonda και είναι το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της αρχαίας Ρώμης. Το εντυπωσιακότερο αυτού του μνημείου είναι η οπή στη οροφή καθώς επιτρέπει στο φως να διέρχεται μέσα και να φωτίζει φυσικά το ναό. Ήταν αφιερωμένο σε όλους τους θεούς της Αρχαίας Ρώμης, από εκεί πήρε το όνομα της (ναός όλων των θεών).

 

  • Βατικανό:

Το Βατικανό είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και εκεί εδρεύει η Αγία Έδρα, η οποία αποτελεί το διοικητικό και πνευματικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας.

Στο Βατικανό βρίσκεται η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου. Το 1547, πέρασε στα χέρια του Μιχαήλ Άγγελου η εκπόνηση του έργου από τον Ραφαήλ. Ο Μιχαήλ Άγγελος σχεδίασε το τεράστιο τρούλο της εκκλησίας.

Δίπλα από της εκκλησία βρίσκεται το παρεκκλήσι Καπέλα Σιστίνα, το οποίο κοσμούν τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου η «Δημιουργία» και η «Δευτέρα Παρουσία» αλλά και διάφορα έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών.

 

 

Leave a Response

Ελένη Μαϊδώνη
Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα του τμήματος φιλολογίας. Της αρέσει να αρθρογραφεί, να παίζει μπάσκετ, να κάνει ταξίδια, να διαβάζει βιβλία και να κοιμάται επί ώρες. Ελπίζει πως κάποια μέρα θα γίνει αυτό που πραγματικά ονειρεύεται.