ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...ΛΙΓΟ ΑΠ'ΟΛΑ

Τα παιδιά των 80s μιλούν για τα 80s

599views

Λες και δεν είχα ήδη αρκετά πράγματα για να ασχοληθώ, τον τελευταίο καιρό έχω πάθει μια ανεξήγητη τρέλα με τα τραγούδια των 80ς. Στην αρχή, βέβαια, το θεώρησα απλώς μια φάση –όπως αυτές που παθαίνω με τη Britney Spears κάθε τόσο- αλλά αυτό τελικά μου κράτησε παραπάνω από μια βδομάδα. Ο αέρας της εποχής αυτής μου άσκησε (ακόμα μου ασκεί) μια σαγηνευτική γοητεία, ζήλια για κάτι που δεν έχω και, ως γνωστόν, αυτό που δεν σου ανήκει έχει πάντα μια άλλη γλύκα.

Αν με ρωτήσεις πως μου προέκυψε αυτή η ξαφνική περιέργεια για τα 80ς, θα σου πω ότι μάλλον θα φταίει το overdose 80ς που πήρα από ένα πάρτι που πήγα πρόσφατα…
Έπειτα, το ένα έφερε το άλλο και κάπως έτσι κατέληξα με δεκάδες προτεινόμενα τραγούδια εποχής στο youtube. Δεν παραξενεύονται πια οι φίλες μου, έχουν συνηθίσει στο βομβαρδισμό από ηχητικά και συνημμένα τραγούδια στις συνομιλίες μας.

Διάβασα πολλά για τα 80ς αυτές τις μέρες, είδα, άκουσα και πληροφορήθηκα από τους «αυτόπτες μάρτυρες». Επιχείρησα μάλιστα πάνω στον ενθουσιασμό μου να γράψω για αυτές τις καινούριες μου γνώσεις, αλλά πάλι κάτι δε μου άρεσε. Να γράψω για μια εποχή που δεν έζησα; Πολύ ψεύτικο…
Μετά τα ανελέητα σβήσε-γράψε αποφάσισα λοιπόν να αντιστρέψω τους ρόλους και να δώσω το λόγο στις διηγήσεις εκείνων που πραγματικά έζησαν τα 80ς (και δεν τα αναβίωσαν από την οθόνη τους –αυτή είμαι εγώ-).

Τα παρακάτω αποσπάσματα προέρχονται από άτυπες συνεντεύξεις-συζητήσεις που έκανα με άτομα του περιβάλλοντός μου που έζησαν τα φοιτητικά τους χρόνια στη Θεσσαλονίκη των 80ς.

Τα της μουσικής:

– Μην πιάνεις τον δίσκο έτσι, κάνεις δαχτυλιές.

«Στα χρόνια του λυκείου και μετά γνώρισα τους Queen και τους Pink Floyd, δύο συγκροτήματα που τα αγάπησα πολύ. Η κολλητή μου ειδικά ήταν τρελαμένη, και να μην ήθελα δηλαδή, τα είχα μάθει όλα. Σιγά σιγά άρχισα κι εγώ να μαζεύω τα άλμπουμ και να μαθαίνω τα τραγούδια και είχα τρελαθεί πια. Έχω ακόμα κάπου το Wall των Pink Floyd  σε βινύλιο, μου το είχαν φέρει δώρο»
80’s girl

« Άκουγα πολύ Queen εκείνη την εποχή, μ’ άρεσε το bohemian rhapsody
80’s boy

«…και στο τσακίρ κέφι είχαμε και τα γουόκμαν. Περπατούσες με τα ακουστικά και ναι, οι πιο μοντέρνοι είχαν και γουόκμαν πια
80’s girl

-Σου μιλάω, δε μ’ ακούς; Πέτα το πια αυτό το γουόκμαν.

«…μουσική, πολλή μουσική, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, The Doors, The Rolling Stones και ρεμπέτικα. »
80’s girl

«Κυκλοφορούσαν δίσκοι βινυλίου αλλά το σύστημα ήταν πολύ ακριβό (ηχεία, κλπ.) γι’ αυτό η κασέτα ήταν το φθηνό εναλλακτικό. Είχαμε πολλά πειρατικά ραδιόφωνα που μετέπειτα έγιναν ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Είχα κι εγώ δικό μου ραδιοφωνικό σταθμό
80’s boy

«Λέγαμε σε φίλους που πήγαιναν στο εξωτερικό να κρύψουν στη βαλίτσα Walkman και να μας φέρουν. Πανάκριβα στην Ελλάδα και στο τελωνείο φορολογούνταν κιόλας
80’s boy

Τα της επικοινωνίας:

-Αχ δε σ’ ακούω, κάνει παράσιτα. Πάρε το μηδέν!

«Εσείς τώρα μια χαρά είστε με τα κινητά! Μεγάλη ευκολία! Εμείς τότε είχαμε μόνο το ενσύρματο τηλέφωνο, ασύρματο δεν υπήρχε, και είχε ένα το σπίτι, άρα άμα έπιανες τη γραμμή και μιλούσες με τη φίλη σου δε μπορούσε να πάρει κανείς άλλος. Πόσες φορές ο μπαμπάς μου μας πείραζε και μας έλεγε ”πάρτε και ένα κουβά να βάλετε μέσα το τηλέφωνο γιατί θα ανάψει και θα πάρουμε καμιά φωτιά”. Προσπαθούσε να πάρει τηλέφωνο στο σπίτι και εγώ μιλούσα τότε με τη φίλη μου. Με τη φίλη δε θα μιλήσεις καμιά ώρα τουλάχιστον; Μόνο τα βασικά να πείτε…»
80’s girl

«Έπρεπε να έχεις μεγάλη τύχη αν έπαιρνες τηλέφωνο στο σπίτι κοπέλας που έμενε με τους δικούς της. Μεγάλη τύχη… Ή αλλιώς να την πετύχεις κάπου έξω, σε κάνα καφέ ή στη σχολή»
80’s boy

-Περίμενε, να μεταφέρω το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο. Εδώ με ακούνε.

«Για να πάρουν τηλέφωνο οι φοιτητές τότε πήγαιναν στα κεντρικά του ΟΤΕ, στην Αγ. Σοφίας, για να μην περιμένουν ουρές έξω από τηλεφωνικό θάλαμο»
80’s boy

«Ένα πράγμα μόνο θα σου πω. Δεν είχαμε κινητά και παρ’ όλα αυτά βρισκόμασταν όλοι πάντα!»
80’s girl

«Ανταλλάσσαμε συχνά γράμματα τότε. Τηλέφωνο στο σπίτι δε μπορούσα να παίρνω συχνά, παραμόνευε ο κέρβερος (ο μπαμπάς της κοπέλας). Θυμάμαι μάλιστα την πρώτη φορά που χωρίσαμε. Πήρα τηλέφωνο στο σπίτι της για να συναντηθούμε. Εκείνη ήρθε στο ραντεβού, μου έδωσε ένα γράμμα και έφυγε. Δεν έχουν αλλάξει πολύ οι χωρισμοί από τότε, κι εσείς σήμερα με μηνύματα δε χωρίζετε
80’s boy

«…ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι πλέον χωρίς το κινητό νιώθουμε ανασφάλεια. Εγώ το ‘χω πάθει αυτό. Έχω φύγει από το σπίτι και έχω ξεχάσει το κινητό εκεί και λέω άμα χρειαστώ κάτι τι θα κάνω; Μου ‘χει τύχει επίσης να είμαι στο κέντρο χωρίς κινητό, είχε χαλάσει και θυμόμουν μόνο δύο νούμερα. Δεν υπήρχε τηλέφωνο κάπου για να επικοινωνήσω! Παλιά κάθε περίπτερο είχε τηλέφωνο και παντού υπήρχαν καρτοτηλέφωνα, τηλεφωνικοί θάλαμοι. Ξαφνικά ένιωσα στην επόμενη εποχή και αυτό δεν ήταν τόσο καλό
80’s girl

«Για να πάρεις τηλέφωνο τότε έμπαινες σε τηλεφωνικό θάλαμο. Έμπαινες μέσα και έριχνες ψιλά στο μηχάνημα»
80’s boy

– Δεν έχω άλλα κέρματα, κλείνω

Τα της καθημερινότητας:

«Είχαμε αρχίσει να σνομπάρουμε τα σουβλάκια. Τα Goody’s και αργότερα τα McDonald’s αρχίσαν να ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια. Όπως και τα βιντεοκλάμπ. Κάθε χωριό είχε και το βιντεοκλάμπ του»
80’s boy

« Άρχισε να καθιερώνεται η κόκα κόλα με ρετσίνα. Ξεκίνησε με την τότε ”Δεμέστιχα” με κόλα»
80’s boy

«Χαρακτηριστικό της εποχής τα μπλε αστικά. Μονά μπλε αστικά με τον εισπράκτορα στη πίσω πόρτα»
80’s boy

-Στο αστικό λεωφορείο:
Άνοιξε πίσω (ο εισπράκτορας) ή τέρμα τα δίφραγκα (επίσης ο εισπράκτορας).

«Κλασικό καφενείο στη Λ. Νίκης ο ”Θερμαϊκός”, λίγο πιο κυριλέ το Αχίλλειον. Στέκι must το Nτορέ, εκεί που είναι σήμερα ως Nτορέ-ζύθος»
80’s boy

«Λέγαμε θα βρεθούμε κάτω και εννοούσαμε την περιοχή από Αχίλλειον μέχρι Τσιμισκή»
80’s girl

«Παγωτό στην Ωραία που ήταν χαμηλά στην Παλαιών Πατρών, τοστ και μπύρα στα αναψυκτήρια κοντά στη Χανθ, καφές στο Ναυαρίνο που γινόταν χαμός κυριολεκτικά και για αλλαγή στο λούνα παρκ της παλιάς Σαλαμίνας
80’s boy

«Η δεκαετία του ’80 είναι η έξαρση του φραπέ, τότε που καθιερώθηκε η φραπεδούπολη. Πιο μπροστά το χτυπούσαν στο χέρι. Τότε ήταν στα ντουζένια του. Έριχνες νερό και με το κουταλάκι το ανακάτευες»
80’s boy

-Να κεράσω φραπεδάκι;

«Black Russian έπινα τότε. Βότκα με Kahlua»
80ς boy

«…και βιβλία, υπέροχα βιβλία από το Μόλχο, το παλαιότερο βιβλιοπωλείο της πόλης, απ’ όπου αγοράζαμε γαλλόφωνα βιβλία και ξενόγλωσσο τύπο αλλά και από το Κατώι του βιβλίου του Μπαρμπουνάκη που πάντα μας υποδεχότανε με τους παπαγάλους του, τις γάτες του, τη μαϊμού του, ένα χαμόγελο, μια μαντινάδα, μια τσικουδιά και πολύ κέφι για λογοτεχνική συζήτηση. Ίσως ένα από τα πιο καλτ βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Και ο Λοξίας στην Ισαύρων με τα σπάνια βιβλία και περιοδικά, ένα πραγματικό φιλολογικό καφενείο»
80’s girl

«Τσιγαράκι στα κλεφτά για να μη σε πάρει είδηση κανείς στο σπίτι.»
80’s boy

«Φρικιά και τσινάρια οι δυο κατηγορίες που χωριζόμασταν. Ήταν και οι πανκ και οι νιου γουειβ»
80’s girl

«Παίρναμε το cosmopolitan τότε φανατικά. Επιμορφωνόμασταν απίθανα σε όλα τα θέματα. Είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα και το παίρναμε και είχαμε στοίβες από cosmopolitan στο σπίτι. Το παίρναμε ευλαβικά, περιμέναμε κάθε μήνα να βγει»
80’s girl

«Συνήθως τα αγόρια έβαζαν αφίσες στο δωμάτιο τους. Βάζανε την Πάμελα Άντερσον ή τη Σαμάνθα Φοξ. ‘Όσο πιο πλούσια τα προσόντα τόσο καλύτερα για τα αγόρια
80’s girl

«Τα δικά μου 80ς είναι γεμάτα σινεμά, στον Αίαντα, στις 40 Εκκλησιές, στη Θυμέλη στην Π.Π. Γερμανού και στο Ριβολί στην Παύλου Μελά για μεταμεσονύχτιες προβολές. Φεστιβάλ Κινηματογράφου το φθινόπωρο και ουρά μέχρι το ξημέρωμα έξω από το Κρατικό Θέατρο για να πάρουμε το μαγικό χαρτάκι που θα μας επέτρεπε την είσοδο. Και πολλή συζήτηση για την πολιτική στις συνελεύσεις στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής και μετά την ψηφοφορία στου Φαλάκρα για μια ρετσίνα.»
80’s girl

«Τι λες τώρα! Είχαμε τηλεόραση από το 1969 που έγινε η προσελήνωση και θυμάμαι είχε έρθει όλη η γειτονιά στο σπίτι και βλέπαμε. Την είχε παραγγείλει ο μπαμπάς μου από τη Γερμανία, όπως και το τηλέφωνο, εκείνο με το κυκλικό καντράν. Θυμάμαι το 1980, πριν τελειώσω το σχολείο, είχε έρθει στην Ελλάδα η έγχρωμη τηλεόραση. Ο μπαμπάς που πάλι ήταν πρωτοπόρος, είχε πάρει την έγχρωμη. Βλέπαμε εκείνη την εποχή τη ”Δυναστεία” και θυμάμαι με ρωτούσε η φίλη μου η Σοφία ”εκείνο το φόρεμα που φορούσε η Αλέξις τι χρώμα ήταν;”. Δεν είχε εκείνη έγχρωμη τηλεόραση. Τα ελληνικά προγράμματα ήταν ασπρόμαυρα και μόνο τα αμερικάνικα, μερικές ταινίες εξέπεμπαν έγχρωμα, έτσι είχαν γυριστεί»
80’s girl

«Τότε ήταν οι καφετέριες πολύ στα high τους. Στη Κρήνη είχε ο Τζανής, στην πλατεία Αριστοτέλους πηγαίναμε»
80’s girl

«Στη Προξένου Κορομηλά ήταν τα μπιλιαρδάδικα για τους εναλλακτικούς, κάτι υπόγεια. Ήταν και μαγαζιά που έπαιζαν χαρτιά εκεί.»
80’s boy

«…αλλά και στου Τζότζου στην Άνω Πόλη για φαγητό και γλέντι μέχρι το πρωί με υπέροχα ρεμπέτικα και τον Τζότζο να μας λέει χαμογελαστός ότι “η ζωή θέλει καλοπέραση” και να μας κερνάει ένα καραφάκι.»
80’s girl

Τα του night out:

«Ήταν καθιερωμένο! Το Σάββατο βράδυ ήταν για τις ντισκοτέκ»
80’s girl

«Υπήρχαν μερικές ντισκοτέκ που ήταν πολύ επώνυμες και πολύ in, η Lavalbone κλπ. Τότε τις έλεγαν ντισκοτέκ και έπαιζε μουσική ντίσκο, τώρα τα λέτε κλαμπ»
80’s girl

«Γνωστή ντισκοτέκ ήταν η Figaro στην Παλαιών Πατρών και studio 51 στην Κορομηλά»
80’s boy

«…Αλλά τότε χορεύανε τα παιδιά, δεν ήταν μόνο να κάθονται και επειδή είχε βγει το ”Πυρετός στο Σαββατόβραδο” όλοι προσπαθούσαν να κάνουν αυτές τις φιγούρες. Για γέλια, τώρα το σκέφτομαι και λέω αμάν τι κάναμε… Ειδικά τα αγόρια που προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν.»
80’s girl

«Έχουν την τιμητική τους τα μπουζουκτσίδικα και φυσικά το σπάσιμο πιάτων! Οι λαϊκές φίρμες της πόλης (Καρράς, Τερζής) είναι παντελώς άγνωστοι στην πρωτεύουσα»
80’s boy

Τα στιλιστικά:

«Όσο πιο μεγάλες οι βάτες, τόσο πιο αγαπημένο το ρούχο»
80’s girl

-Είσαι ούφο; Πού πας με πουκάμισο χωρίς βάτες;

«Είχε μια υπερβολή απίθανη! Αυτό χαρακτηρίζει τη δεκαετία του 80, υπερβολή. Τα μαλλιά φουσκωμένα, οι βάτες τεράστιες. Ήταν και για γέλια τώρα που βλέπεις φωτογραφίες. Παρ’ όλα αυτά τα φορέσαμε!»
80’s girl

-Μου δανείζεις λίγο την πιρούνα για την περμανάντ;

«Απόλυτο must τα τζιν
80’s boy

«Πολύ πομπώδες το στυλ. Άμα δεις κάτι σκουλαρίκια που έχω κρατήσει από τότε θα καταλάβεις πόσο πομπώδες ήταν.»
80’s girl

«Ντυνόμασταν χάλια και νομίζαμε πως ήμασταν ωραίοι. Βάτες τρελές, μαλλιά φουσκωτά…χάλι. Αλλά χορεύαμε πολύ!»
80’s girl

«Ήταν η εποχή του levi’s και του timberland
80’s boy

«Δεν ήταν και πολύ διαφορετικά τα ρούχα μας τότε, νομίζω και εσείς έχετε αυτό το στιλάκι. Τζιν και t-shirt. Είχαμε ξεφύγει από τις καμπάνες και είχαμε αυτό το casual στιλάκι που έχετε κι εσείς σήμερα.»
80’s boy

«Και φυσικά λευκές κάλτσες! Ήταν πολύ must. Λευκή κάλτσα ακόμα και με σκαρπίνι, η εικόνα της δεκαετίας!»
80’s boy

-Πολύ παιδί, σου λέω. Άσπρες κάλτσες και σακάκι με γυρισμένα τα μανίκια.

Τι σου λείπει από τα 80ς;

«Τα νιάτα μου»
80’s boy

«…παραλίες ελεύθερες χωρίς ξαπλώστρες. Παίρναμε ένα σακίδιο και κάναμε βόλτα στην Ευρώπη. Ήταν πιο αθώες οι εποχές, όχι βέβαια αν ήθελες να φας το κεφάλι σου δε θα το έτρωγες. Παλιά έκανες οτοστόπ και ο άλλος σταματούσε, τώρα πατάει γκάζι και φεύγει.»
80’s boy

«…και το καλοκαίρι, μόλις τελείωνε η εξεταστική, ελεύθερο κάμπινγκ στις Καβουρότρυπες στη Χαλκιδική και μετά υπέροχα ταξίδια στα Κυκλαδονήσια
80’s girl

«Τίποτα! Και τώρα είμαι μια χαρά»
80’s girl

«Η ανεμελιά»
80’s girl

«Είχαμε φίλους που κανονίζαμε να βγούμε και βγαίναμε
80’s boy

«Τα φοιτητικά μου χρόνια.»
80’s boy

Αν μπορώ να κρατήσω δύο πράγματα μετά απ’ αυτές τις συζητήσεις, αυτά είναι πρώτον η αναφορά όλων τους στο κινητό-διαδίκτυο και πόσο πολύ έχει φέρει τα πάνω κάτω και δεύτερον, κρατάω το νοσταλγικό τους χαμόγελο κάθε φορά που μου εξιστορούσαν κάποια από τις περιπέτειές τους.

Αυτά είναι λοιπόν τα 80ς όπως τα έζησαν μερικά παιδιά που έπαιζαν για ώρες στις αλάνες και στις γειτονιές αντί για PlayStation, που δεν μεγάλωσαν με πόρτες, παράθυρα και ντουλάπια ασφαλείας για παιδιά, μα ΚΥΡΙΩΣ που ήξεραν να περιμένουν και δε βιάζονταν.

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι τι θα θυμόμαστε εμείς από την εποχή μας για να λέμε στα δικά μας παιδιά. Μα τι λέω! Τα ίνσταστοριζ αποθηκεύονται πια στην αρχειοθήκη.

Φιλιά,
Άννα Παπαδημητροπούλου

 

 

 

 

* οι φράσεις που είναι δοσμένες με τη μορφή παράθεσης έχουν αντληθεί από τον ιστότοπο http://www.womantoc.gr/life/article/pare-to-miden-stripse-ligo-tin-keraia-kai-alles-45-ekfraseis-pou-valame-sto-mute

*η εικόνα με το μπλε αστικό αντλήθηκε από τον ιστότοπο https://www.mixanitouxronou.gr/ta-thrilika-ble-leoforia-pou-orgonan-tous-dromous-ke-enosan-tis-gitonies-me-to-kentro-kataskevazontan-stin-ellada/

*η εικόνα των ηθοποιών απο τη Δυναστεία προήλθε από τον ιστότοπο https://www.mixanitouxronou.gr/i-moda-ton-80s-epistrefi-ke-kiriarchi-simfona-me-tin-erevnitiki-omada-tou-pinterest-bagki-vates-ke-perfecto-xana-sti-moda-gia-ellipsi-fantasias-katigoroun-tous-schediastes/

*η εικόνα του τζιν levi’s αντλήθηκε από τον ιστότοπο https://www.depop.com/products/ellies_xo-vintage-80s-reworked-frayed-hem/

Leave a Response