STORIESΣΧΕΣΕΙΣ

Θυμήσου να σε αγαπάς!

356views

Η κοινωνία αλλάζει και κατ’ επέκταση και τα πρότυπα που επιβάλλει.

Παλαιότερα τα πολύ αδύνατα μοντέλα –στα όρια του υπερβολικού- με τις έντονες γωνίες και τα πολύ ψηλά πόδια θεωρούνταν το ιδανικό για τη μεγαλύτερη μερίδα του γυναικείου πληθυσμού, και όχι μόνο. Εν έτει 2019, το προσκήνιο έχει καταλάβει η μόδα των Kardashians, δηλαδή τα φουσκωμένα χείλη, η πολύ μικρή μέση και οι μεγάλοι, έντονοι γλουτοί. Σαφώς, δεν φταίει μόνο η κοινωνία για τη θεοποίηση της συγκεκριμένης οικογένειας, αλλά η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη αγάπης και αποδοχής του ίδιου μας του εαυτού.

Αρχικά, δεν αντιτάσσομαι συγκεκριμένα στις Kardashians. Άλλωστε, σε λίγο καιρό το πιο πιθανό είναι να τις ξεχάσουμε και τη θέση τους να πάρει κάποιο άλλο «είδωλο». Αυτό, όμως, που επικρίνω είναι η άβουλη υιοθέτηση τους. Έχουμε πάψει να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Πλέον, ενθουσιαζόμαστε με οτιδήποτε ξένο και «μαζικό».

Ειλικρινά, αναρωτιέμαι, γιατί δεν αγκαλιάζεις την μοναδικότητα σου; Σκέψου, ότι δεν υπάρχει άλλος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη που να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εσένα. Δεν υπάρχει άλλος σαν και εσένα! Αυτό είναι το μαγικό στους ανθρώπους. Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί και τόσοι διαφορετικοί. Σκέψου, να ξυπνούσαμε μια μέρα και να ήμασταν όλοι με τα ίδια μαλλιά, με τα ίδια χαρακτηριστικά, με το ίδιο ντύσιμο. Σκέψου, πόσο βαρετό θα ήταν! Αν το καλοσκεφτείς, συνεπώς, η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία είναι που δίνουν νόημα στην ύπαρξη .

Ας διαχωρίσουμε όμως λίγο τα πράγματα. Είναι διαφορετικό να έχεις αποδεχτεί τον εαυτό σου και να τον αγαπάς. Όπως, ακριβώς, είναι διαφορετικό να έχεις επαναπαυθεί σε μια κατάσταση γιατί απλά δεν έχεις την διάθεση να την αλλάξεις. Προσπάθησε να φτάσεις και εν τέλει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου αδιαφορώντας για τον διπλανό σου! Είστε δυο ξεχωριστοί άνθρωποι, με διαφορετικά προτερήματα και ελαττώματα. Αλλά να σου πω την αλήθεια και να προσπαθήσεις να αντιγράψεις κάποιον, είτε αυτή είναι η Kim είτε είναι μια συμφοιτήτρια σου, είτε οποιοσδήποτε άλλος, δε θα είσαι παρά ένα κακό αντίγραφο.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αν δεν αγαπήσεις εσύ πρώτα τον εαυτό σου δεν θα το κάνει κανείς; Αυτό συμβαίνει, γιατί η ανασφάλεια που νιώθεις για το κάθε «άσχημο» σημείο πάνω σου βγαίνει προς τα έξω. Αν εσύ προωθείς συνεχώς, για παράδειγμα, οτι τα πόδια σου είναι άσχημα αυτόματα και ο άλλος θα το θεωρήσει ως δεδομένο, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να θεωρούσε τα πόδια σου φυσιολογικά ακόμη και ωραία. Με αυτόν τον τρόπο, εμποδίζεις τους  γύρω σου να σε θεωρήσουν όμορφη και γοητευτική. Από την αύρα σου ο άλλος καταλαβαίνει πολλά. Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις μια κοπέλα που είναι σίγουρη για τον εαυτό της και κάποια που είναι γεμάτη ανασφάλειες και κόμπλεξ. Η σιγουριά έρχεται όταν καταφέρεις να δεις τις “ατέλειές σου” σαν τα δυνατά σου σημεία (τα ατού σου). Μόνο έτσι θα  καταφέρεις να σε αγαπήσεις.

Η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού σου δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και εσωτερική πάλη. Όμως όταν το καταφέρεις θα νιώσεις ανακούφιση και γαλήνη. Τότε θα καταλάβεις πραγματικά τι στερούσες από τον εαυτό σου τόσο καιρό. Να ξέρεις όμως πως πρέπει συνέχεια να προσπαθείς. Να προσπαθείς, για να μην βυθιστείς ξανά στην ανασφάλεια.

Για το δικό σου καλό!

Leave a Response

Ελένη Μαϊδώνη
Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα του τμήματος φιλολογίας. Της αρέσει να αρθρογραφεί, να παίζει μπάσκετ, να κάνει ταξίδια, να διαβάζει βιβλία και να κοιμάται επί ώρες. Ελπίζει πως κάποια μέρα θα γίνει αυτό που πραγματικά ονειρεύεται.