STORIESΣΧΕΣΕΙΣ

Τυχεροί όσοι είναι κοντά σε παιδιά

338views

Πόσο όμορφο είναι όταν συναναστρέφεσαι με μικρά παιδιά; Πώς γίνεται με ένα γλυκό τους χαμόγελο να ξεχνάς ό,τι σε προβληματίζει; Πώς γίνεται να μην σε τραβήξει η ομορφιά τους και τα εκφραστικά τους μάτια που κοιτάζουν γύρω τους με περιέργεια; Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να αρνηθείς ο,τιδήποτε σου ζητήσουν. Τα μικρά παιδιά με την ατελείωτη ξεγνοιασιά και την χαρά τους σε γεμίζουν με δύναμη.

Έχουν έναν τρόπο μαγικό να σε κάνουν ξανά παιδί, παίζεις μαζί τους  ώρες ατελείωτες και στο τέλος, παρά την κούραση, το χαμόγελο θα είναι αποτυπωμένο στο πρόσωπό σου. Εκείνη την στιγμή δεν σε νοιάζει τίποτα. Η παιδικότητα που έχεις μέσα σου και μπορεί να είναι βαθιά κρυμμένη, βγαίνει αβίαστα προς τα έξω, όταν βρίσκεσαι μαζί τους. Στα ματάκια τους καθρεφτίζεται ο δικός σου εαυτός, όταν ήσουν στην ηλικία τους.

Ήταν σίγουρα τα καλύτερα σου χρόνια και με τρυφερότητα θυμάσαι πως δεν είχες καμία έγνοια, πέρα απ’ το ότι σου χάλασε το αγαπημένο σου παιχνίδι ή γιατί σου τελείωσε η σοκολάτα σου.

Είναι μονίμως ευτυχισμένα και ενθουσιάζονται με τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα, που εμείς οι ενήλικες δεν τα προσέχουμε, όπως θα έπρεπε. Είναι ικανοποιημένα με αυτά που έχουν και παρόλο που καμιά φορά παραπονιούνται χωρίς λόγο, μέσα σε λίγα λεπτά θα το έχουν ξεχάσει και πάλι θα είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους ένα τεράστιο χαμόγελο.

Σου μεταδίδουν την ζωντάνια τους χωρίς να το καταλάβεις και γεμίζεις με ενέργεια. Μια αστεία τους κουβέντα, ακόμα και μια σκανταλιά τους, θα τις θυμάσαι και θα σου μείνουν στο μυαλό, όσα χρόνια και αν περάσουν. Σου φτιάχνει η διάθεση αμέσως, όταν ακούς  τις κουβέντες τους στο σχολείο ή σε χώρους με μικρά παιδιά. Μπορεί οι παιδικές τους φωνούλες ή οι ερωτήσεις που σου κάνουν ξανά και ξανά να σε κουράζουν, όμως ποτέ δεν σκέφτεσαι να τα φωνάξεις και να τα κακοκαρδίσεις. Πως να το κάνεις άλλωστε, όταν ξέρεις πως είναι ψυχούλες και δεν το κάνουν από κακία;

                      

Έχουν μεγάλη φαντασία και οι απόψεις τους πάνω σε διάφορα θέματα είναι μοναδικές. Αν ποτέ έχεις την ευκαιρία και βρεθείς δίπλα σε ένα παιδί, ρώτα το τι σκέφτεται, όταν βλέπει ένα αεροπλάνο να πετά στον ουρανό ή πως φαντάζεται τον εαυτό του, όταν μεγαλώσει και είμαι σίγουρη πως αυτός ο διάλογος θα σου μείνει αξέχαστος.

«Σε αγαπάω μέχρι τον ουρανό». Αυτή η φράση τα λέει όλα. Μια απλή, αλλά τόσο σημαντική κουβέντα σε κάνει να πλημμυρίζεις από ευτυχία. Μια μεγάλη αγκαλιά, ένα φιλί ακόμα και μια ζωγραφιά που θα σου χαρίσουν, σε κάνουν να νιώθεις πως δεν θες τίποτα άλλο απ’ τη ζωή σου.

Είμαστε τυχεροί αυτοί, που το μελλοντικό μας επάγγελμα έχει να κάνει με μικρά παιδιά. Ένα «Κυρία είσαι η καλύτερη δασκάλα όλου του κόσμου» ή ένα «Κύριε είσαι ο αγαπημένος μας δάσκαλος» σε κάνουν να μην μετανιώσεις ποτέ γι’ αυτό που διάλλεξες να κάνεις, αλλά αντιθέτως να θεωρείς τον εαυτό σου ευλογημένο.

Δεν υπάρχει κάποια άλλη δουλειά ή μάλλον λειτούργημα, που να είναι πιο ευχάριστο απ’ αυτό. Το πιο σημαντικό είναι πως τα παιδιά θα βρουν τρόπο να σε ευχαριστήσουν που είσαι δίπλα τους και περνάς χρόνο μαζί τους. Το εκτιμούν πολύ αυτό.

Τα μικρά ζουζουνάκια είναι αυτά που μας βοηθούν να βλέπουμε την ζωή πιο θετικά, να μην ασχολούμαστε με μικροπρέπειες και με πράγματα που δεν αξίζουν. Είναι το μέλλον, είναι το αύριο που περιμένουμε να γίνει καλύτερο απ’ το σήμερα, είναι αυτά που θα τους δώσουμε ένα κόσμο τόσο όμορφο, όσο οι πολύχρωμες ζωγραφιές τους. Τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που μας μαθαίνουν. Γι’ αυτό, θέλω να πω «ευχαριστώ» για όσα με έμαθαν και όσα πρόκειται να με μάθουν, για τις ατελείωτες ώρες γεμάτες με παιχνίδια, τα οποία με έκαναν ξανά παιδί και φυσικά, για τις μοναδικές στιγμές που μου χαρίζουν, όταν είμαι κοντά τους.

Leave a Response